Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радетели за пряка демокрация представиха електронна платформа за гражданско управление

17 юли 2020, 17:00 часа • 7672 прочитания

Електронна платформа за участие на гражданите в управлението лансира неформална група българи, живеещи в страната и чужбина. „Тази платформа е гилотина за политико-олигархичния модел, наложен в България и довел до пълен разпад на държавата“, обяви при представянето й в БТА организаторът на инициативата за въвеждане на пряка демокрация Росен Миленов.

Платформата, наречена „Възмездие“, дава възможност на българите да участват директно в парламента, общинския съвет и правителството, като е елиминирана възможността някой да има превъзходство, защото всеки е с равен глас и всеки може да направи предложение и да участва във вземането на решения, посочи Миленов. „Чрез нея всеки законопроект може да минава през обсъждане и одобрение на всички членове на платформата“, увери той.

Като особено важно предимство на платформата Миленов изтъкна института на отзоваването и поясни - "да може всеки един избран от народа във всеки момент, когато стъпи на криво, да бъде махнат, за да не бъдат както досега безконтролни и да проявяват произвол".

Трябва да имаш възможност чрез института на отзоваването да отзовеш всеки един, независимо дали е народен представител, дали е в изпълнителната власт или в някоя от агенциите като КЕВР, КЗК, или член на ВСС, категоричен е Миленов. „Това е идеята на пряката демокрация – да елиминира клиентелизма, да елиминира вмешателството на външните сили, които се основават на мръсните пари“, подчерта той.

„Затова, в ерата на информационните технологии, в дигиталната ера, днес всеки може от своето устройство – телефон, компютър, лаптоп, таблет да участва в управлението на държавата, за да контролира и санкционира цялата власт и да превърне всеки един от избраните от нас политици в „носни кърпички“ – когато го виждаш, че той е срещу интереса на българския народ, а защитава личен или корпоративен интерес – да изхвърча на момента“, поясни Миленов. Според него това е единственият начин в България институциите да работят и да бъде защитен интересът на всички български граждани.

„В противен случай, продължи той - ще имаме пак подмяна и още 30 години ще се лъжем с демокрация, ще имаме неработеща съдебна система, напълно корумпирана, Народно събрание и общински съвети само с лобизъм и цялата държавна власт ще работи за силните на деня, но не и за българския народ“, предупреди той.

Не е проблем, че не всеки разполага с електронно устройство – във всяко населено място може да се отвори офис и всеки да си упражнява вота, смята Миленов. Той поясни и как става самото упражняването на вота: „Елементарно – както в социалната мрежа – имаш акаунт, профил, идентификационен код и се участва с равен глас“. Самото приложение ще бъде инсталирано на сървър и ще се контролира само от фирмата – разработчик, съобщи още той и подчерта, че ще е достъпно за всички членове.

Миленов е убеден, че единственото правилно решение е участие на всички в управлението на държавата с възможност да контролират и санкционират цялата държавна власт. „За съжаление в последните години много дълбоко в обществото беше пропита корупцията, простотията, нагаждачеството, лицемерието, което даде поле за изява за натуралните байганьовци“, коментира той и визира премиера.

„Всички политици искат властта, за да се облагодетелстват лично“, убеден е Миленов. Той е категоричен, че политиците не бива да разпределят публичните средства.

„Всяка година държавата разпределя 30% от БВП, над 30 милиарда и 8 – 10 милиарда се крадат всяка година. Обществените поръчки и концесиите – там политик не трябва да пипа, не трябва да подушва публични средства. Който и да сложиш - веднага ще вземе комисионната …. Едни кметове има - по 60 – 70 милиона само от обществени поръчки са направили за последните 10 години, на практика от комисионни под масата. Всяка година по 150 милиона се източват от данъкоплатците в София. Това е грабеж. Затова публичните средства не трябва да се разпределят от политици“, заяви Миленов.

По думите му, само участието на гражданите в управлението гарантира справедливост за всички. “Затова много държа на тази електронна платформа за пряка демокрация, с която хората могат да влязат в управлението и да пренапишат всички закони в интерес на всички нас, не на определени лобисти“, поясни още той.

„Никой не трябва да вярва на партии или определен човек. Всеки трябва да вярва в себе си. За да вярват на себе си (гражданите), трябва да имат възможност да участват в управлението“, заключи Миленов. 

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес