Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Георги Касчиев: Не смятам, че ще стигне до реализиране на проекта АЕЦ "Белене"

19 август 2019, 09:00 часа • 5787 прочитания

Преди 11 години в надпреварата за АЕЦ "Белене" участваха 8-9 известни енергийни компании от Европа. Тогава на мой критичен анализ НЕК заяви, че наличието на толкова много компании говори добре за проект. Ако следваме логиката на НЕК днес нито една от тези компании не участва, което показва, че проектът нито е печеливш, нито перспективен. Това каза проф. Георги Касчиев, експерт по безопасност на атомните централи.

Припомняме, че днес, 19 август, изтича срокът за кандидатстване на стратегически инвеститор - за заявяване на желание. След това държавата трябва да направи списък с предпочитани кандидати и да поиска от тях обвързващи оферти.

Касчиев обърна внимание на факта, че сред кандидатите за АЕЦ "Белене" няма нито европейски, нито частни компании, а "няма ли частен бизнес, трябва да сте сигурни, че проектът не е перспективен."

"Вероятно ще участват само държавни компании от Русия и Китай, които разглеждат проекта като геополитически", каза още експертът в интервю за bTV и допълни, че това не се одобрява от Европейската комисия.

"Нищо чудно да се обединят Русия и Китай, да използват ситуацията да извиват ръце и да получат значителни отстъпки", прогнозира още Касчиев.

Той допълни, че баластрената възглавница, която предпазва съоръжението от земетресение, е компрометирана и този факт се прикрива от властите.

Експертът коментира и инцидента с руската ракета в Архангелск. Той обърна внимание, че това е проект на "същата корпорация "Росатом", за която Теменужка Петкова говори с едно преклонение. "Росатом" работи и с военни проекти и това е един такъв парадокс, че те разработват оръжие, предназначено срещу НАТО и нас, а ние се прекланяме и ги каним да спечелят АЕЦ "Белене". По думите му в Архангелск може да се говори за поредната ядрена авария.

Припомняме, че само за един месец в VI блок на АЕЦ "Козлодуй" настъпиха две извънредни събития, които доведоха до намаляване на мощността съответно на 40% и 30%, и изключване на блока от енергийната система на страната. Какво точно се случи може да видите в статията ТУК

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес