Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Превръщаме се във фарс": Поредна разходка до Столичния общински съвет и пак без решение за председател (ВИДЕО)

15 януари 2024, 12:16 часа • 14570 прочитания

"Нямаме конкретно лице и съгласие, но беше важно, че запазихме конструктивния тон. Изясниха се някои въпроси и ние сме оптимисти, че се върви в правилната посока. Жалко е, че ГЕРБ и "Възраждане" пак не дойдоха, въпреки че поканата бе отправена от по-малките формации."

Това заяви председателят на "Спаси София" и на групата на ПП-ДБ-СС в Столичния общински съвет (СОС) Борис Бонев. По думите му днешната среща в Столична община между лидерите на партиите не е била за разговор за коалиции, а разговор за това как да се отпуши работата на местния парламент. "Ще се опитаме още тази седмица да организираме среща, в която да представим рамката на бюджета на София на всички съветници", допълни Бонев.

Още: Резервните части за завода за боклук на София: Рециклирани, може би? (ВИДЕО)

Легитимността е под въпрос

След края на разговорите между партиите в СОС стана ясно, че съветниците вече дискутират темата за евентуалните предсрочни избори за нов градски парламент. Вили Лилков от "Синя София" обяви, че на 25 януари, когато е насрочено следващото заседание на СОС, трябва да се намери решение:

"Ние повторихме нашите предложения - избиране на временен председател до гласуване на бюджета, структуриране на комисиите към Съвета на паритетен принцип, кметът да внесе програма за управление и да започнем да отхвърляме работата по преписки и доклади", каза Лилков и подчерта, че е очевидно, че не може да бъде постигнато коалиционно споразумение.

"13 февруари е датата, която ще отчете изминаването на три месеца от началото на работата на СОС и ще възникнат юридически въпроси. Не е приятно да изпадаме в ситуация, в която да се постави под съмнение легитимността на съвета. Призоваваме всички политически сили да намерим решение до 25 януари", каза още професорът.

<p></p>

Още: Общинските съветници в София са без заплати, уверява Борис Бонев

Превръщаме се във фарс

Друг от инициаторите на поредица от срещи между партиите в Столичния общински съвет в търсене на консенсус и изход от кризата бе Карлос Контрера от ВМРО. След разговорите днес той подчерта, че категорично не изключва нито една от групите в разговорите.

"Вероятно в четвъртък или петък ще имаме повторна среща. Надявам се разумът да надделее, защото вече се превръщаме във фарс", каза Контрера.

Още: БСП-София: Няма да кумуваме на сватби в Столичния общински съвет

От своя страна от коалицията около БСП също коментираха, че недоверието е много голямо.

"Видно е неумението за търсене на политически консенсус в Общинския съвет, тъй като на днешната среща общо взето форматът не се промени. Не е намерен по-широк консенсус да се търсят варианти за решаване на ситуацията в Общинския съвет", каза председателят на групата на БСП Иван Таков. Припомняме, че след демонтажа на Паметника на Съветската армия в столицата социалистите отказаха да вземат участие в поредица от разговори и преговори, като на практика бойкотират работата на местния парламент.

Снимки: БГНЕС

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес