Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП-ДБ искат промяна на Конституцията и ще тестват консенсуса по темата (ВИДЕО)

17 май 2023, 11:04 часа • 1755 прочитания

ПП-ДБ искат промени в Конституцията. Това обяви съпредседателят на "Продължаваме промяната -Демократична България" Кирил Петков по време на брифинг в парламента.  За целта те ще проведат разговори с всички политически формации във следващите дни, като целта е да тестват конституционния консенсус. От формацията обявиха, че не се страхуват от никого.

"Беше взето решение на всички съвети на партията и коалицията, че няма да подкрепим първия мандат. Ние виждаме, че вторият мандат, е единственото решение пред България, за да не се отиде на шести поредни избори. Също искаме да кажем ясно, че факт, днес "джентълменското споразумение" беше изпълнено и се радваме, че правна комисия ще започне да работи по всичките важни закони, които предстоят в това Народно събрание. Едновременно с това - през последните дни ние сме изплашени до каква степен е превзета българската прокуратура и съдебна система. Ние осъзнаваме, че нито една промяна на нито едни човек, не решава истинският въпрос. Ето защо заповаме усилена работа по решаване на реалния проблем и това е смяната на Българската конституция", каза 

Христо Иванов също взе отношение по темата. "Не може да има трайно решение на политическата криза, нито е възможно трайно решение на големите задачи, които си поставя България, включително интеграция в структурите на ЕС, без да решим проблема с фундаменталните гаранции на законността. Това изисква решителна промяна в модела на управление на прокуратурата", каза Христо Иванов.

Според него е необходимо преструктуриране на ВСС, за да се изпълнят международните препоръки и стандарти, преформатиране на модела на управление на прокуратурата и максимано ограничаване на правомощията на главния прокурор. 

Той обяви, че се обсъждат и други идеи за промяна в Конституцията, сред които разширяване на достъпа на гражданите до конституционно правосъдие и осмисляне на института на служебните правителства, за да са сигурни, че ще бъдат единствено и само кабинети, фокусирани върху произвеждането на изборите. По думите му не трябва да възниква квазипрезидентски режим около служебните кабинети. 

Атанас Атанасов смята, че при едно действащо Народно събрание ще внесат законопроекти за изменение в работата на специалните органи, на МВР, за да може да се получи синхрон между различните власти. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес