Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наши военни не са и няма да бъдат командировани в Украйна, увериха от МС

17 февруари 2023, 13:59 часа • 1204 прочитания

Български военнослужещи не са командировани и няма да бъдат командировани в Украйна и извън територията на държавите членки на ЕС. Това съобщиха от правителствената информационна служба относно появила се информация в медиите. 

"Приетото от българското правителство решение на 15 февруари тази година e в изпълнение на решението на Народното събрание за оказване на подкрепа на Украйна в рамките на Мисията на ЕС за военно подпомагане на Украйна, обнародвано в ДВ брой 99 от 13 декември 2022 г. Решението предвижда България да изпрати до 50 военнослужещи като обучаващ екип по линия на EUMAM UA, като обучението ще се извършва само на територията на държави членки на ЕС", се казва в съобщението.

Припомняме, че след последното заседание на Министерския съвет реши до 56 български военнослужещи да участват в оказването на военна и военно-техническа помощ на Украйна и Въоръжените сили на Украйна в рамките на стартиралата на 15 ноември миналата година. Мисия на Европейския съюз за военна помощ за Украйна.

ОЩЕ: Военна помощ за Украйна: Кой на каква позиция е в НС? (ВИДЕО)

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес