Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кунева: Все още няма предложение на хартия от ДПС за промените в Конституцията

21 юли 2015, 15:34 часа • 4626 прочитания

Носещата конструкция е разделянето на Висшия съдебен съвет. За радост няма съпротива срещу тази идея. Нека да тръгнем от това, по което сме съгласни и към това ядро на съгласие да прибавим още елементи и да говорим за времето, в което това може да се случи. Този коментар направи вицепремиерът и председател на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева в Народното събрание, предаде БГНЕС.

По-рано днес лидерът на ДСБ Радан Кънев каза, че няма да подкрепи "имитация на реформа за пред чужденците" във връзка с предложението на ДПС да бъде изготвен изцяло нов законопроект за промени в конституцията. Преди това премиерът Борисов коментира, че "червената линия" на разделението в мненията се оказва как да функционира разделеният Висш съдебен съвет и дали кадровите решения да се вземат от пленума или от отделните колегии.

Движение "България на гражданите" свиква извънреден изпълнителен съвет днес в 17:00 часа, за да бъде изготвена позиция на партията, каза Кунева и призова и колегите и от другите партии в Реформаторския блок да направят същото, а утре сутрин да бъде свикан и председателски съвет, за да се оформи единна позиция на коалицията.

Кунева обяви, че на този етап няма решение на Реформаторския блок, а тя дори не е разговаряла все още по темата с Радан Кънев. Тя отказа да коментира и своето лично мнение как да функционира Висшия съдебен съвет. "Не съм видяла предложение на хартия от ДПС", каза тя. Поради тази причина Реформаторският блок трябва да разполага с пълната информация, за да вземе информирано решение за обща позиция. Меглена Кунева подчерта, че не само няма такава среща на Реформаторския блок, но дори на разговорите с Борисов и Местан не е бил поканен съпредседателят на парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски, който е представител на ДБГ.

"Да се случи реформата е много важен елемент от развитието на страната. Не мисля, че има непреодолима съпротива към съдебната реформа като цяло", подчерта тя и призова "несъгласията да не се преувеличават". На въпрос дали е несъгласна с твърдението на Кънев, че ДПС предлага "имитация на реформа" Кунева отвърна, че още не е говорила с него и не знае мнението му. "Не търсете конфликт вътре в Реформаторския блок", каза все пак тя.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес