Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

02 май 2024, 16:31 часа • 1123 прочитания

България се обезлюдява и застарява. Без политика от страна на парламента, правителството и общините демографският колапс не може да бъде избегнат. Нужни са решения и политическа воля за подпомагане на младите семейства. Това написа в социалната мрежа "Фейсбук" лидерът на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов.

Той обяви, че ВМРО -БНД ще представи в следващите седмици цялостен пакет от мерки, включващ здравеопазване, образование, социална и жилищна политика, децентрализация на общините като част от програмата за подпомагане на младите семейства.

Даде пример с Орбан

"В Европа имаме достатъчно добър пример - този на Орбан и Унгария, как да започнем да водим политика на стимулиране на образованата раждаемост и отговорното родителство. Необходимо е да заимстваме именно от Орбан мерките, които биха проработили и в България", смята Каракачанов. 

Ето част от мерките, които ВМРО разработва

ВМРО смята, че държавата трябва да предоставя дългосрочни ипотечни кредити за закупуване на първо жилище на млади семейства срещу ниска лихва, с гратисен период между 5-10 години, а тези сделки да са освободени от ДДС.

"Образование - увеличение в пъти на стипендиите на учениците за успех и отлични постижения; целеви стипендии за талантливи ученици в размер поне на две минимални работни заплати месечно.

Социална политика - държавната еднократна помощ за раждане на дете да бъде увеличена от 300 лв. на 10 000 лв. за майките, които ползват отпуск и получават обезщетение за бременност и отглеждане на дете.

Здравни мерки - Задължителен предварителен скрининг за бременните жени; Разширяване на обхвата на феталната морфология", изброява Каракачанов. ОЩЕ: Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес