Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каракачанов: България не е виновна, че някакви хора искат да отидат да живеят в Германия

25 юли 2016, 20:15 часа • 1845 прочитания

Правителство трябва да замрази изпълняването на Дъблинските договорки, докато не се изработят нови правила, гарантиращи сигурността на европейските страни. Това смята съпредседателят на Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов във връзка с информацията на германското външно министерство, че сириецът, който се самовзриви в баварския град Ансбах, е трябвало да бъде депортиран в България. 

"Видно е, че Дъблинското споразумение не работи. България не е виновна за това, че някакви хора искат да отидат да живеят в Германия. Ние си свършим съвестно гражданите, задържаме ги на българската граница и ги регистрираме, после някой трябва да ни ги връща на нас. Аз съм категорично против това", каза Каракачанов пред "Фокус".

Днес говорител на германското МВР заяви, че нападателят от Ансбах е трябвало да бъде депортиран в България. Сириецът, който живеел в Ансбах, е опитвал на два пъти в миналото да сложи край на живота си и е бил на отчет в психиатрична клиника, каза Сириецът, който живеел в Ансбах, е опитвал на два пъти в миналото да сложи край на живота си и е бил на отчет в психиатрична клиника, добави министърът.

По-късно днес от МВР и Агенцията за бежанците потвърдиха, че сириецът е получил хуманитарен статут в България. Председателят на държавната агенция по бежанците Петя Първанова каза, че лицето е регистрирано есента 2013 година, подал е молба за закрила. Декември 2013 година получава хуманитарен статут, който му дава право да се придвижва на територията на България и Европейския съюз. Тя обясни, че сириецът, тъй като има предоставен статут, не попада в категориите лица, които подлежат на връщане по регламента от Дъблин. 

"Смятам, че самите Дъблински споразумения не са съвършени, напротив имат много пропуски. Редица европейски държави вече недоволстват от тези Дъблински споразумения и е крайно време вече те да се преразгледат”, коментира пък Каракачанов. По думите му основният проблем с нелегалните мигранти е свързан сигурността на Европа и на България като европейска държава. „Затова смятам, че докато не се изработят нови правила, които да регламентират нещата ида гарантират сигурността на европейските страни, българското правителство временно трябва да наложи мораториум т.е. да замрази изпълняването на Дъблинските договорки” ,заяви Каракачанов.

По думите му е ясно, че всички тези нелегални мигранти, които нахлуват в България, не идват, за да останат да живеят тук. Те минават транзит през България, за да стигнат до Западна Европа и преди всичко Германия. „Какво се оказва – г-жа Меркел ги кани и тези хора, за да стигнат до Германия, минават през България, Гърция, Италия. Този човек е влязъл през България, тук е регистриран, след което е избягал от адреса, на който е бил регистриран и е заминал за Германия”, посочи той. 

Каракачанов заяви, че не трябва малките и по-бедни европейски държави да плащат за политиката на големите европейски държави. Според него не сме длъжни и да приемаме някакви хора по квоти. 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес