Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Временната комисия за кмета на Доспат завърши без резултат

20 септември 2024, 17:48 часа • 329 прочитания

Временната комисия, създадена да разследва факти и обстоятелства, свързани с корупционни практики и злоупотреба със служебно положение от кмета на Община Доспат - Елин Радев приключи своята дейност без да приеме доклад.

Причината е, че срокът за работата на комисията е изтекъл на 16 септември, както става ясно от писмо на председателя на Народното събрание Рая Назарян до председателя на комисията Александър Вълчев от "Има такъв народ". Освен това, на днешното заседание липсваше кворум, тъй като от 12 членове присъстваха само петима. 

Вълчев обясни, че всяка парламентарна група е получила проект на доклада и има право да реши как да постъпи. Той също така информира колегите си, че е изпратил писмо до Рая Назарян с молба за разяснение относно приключването на работата на комисията и кога докладът може да бъде гласуван в пленарната зала. Причината за това е, че в решението за създаване на комисията е предвиден срок на работа от един месец, но той включва официални празници, почивни дни и лятната ваканция на депутатите. Още: Депутатски рекорди: 7 часа заседава комисията за кмета на Доспат

В отговора на Назарян, който беше прочетен от Вълчев, се уточнява, че решението за създаването на временната комисия е взето на 1 август 2024 г. за срок от един месец, без да бъде удължаван.

Според правилника за работа на Народното събрание, сроковете не текат по време на ваканции. Редът за изчисляването на сроковете е регламентиран в Гражданско-процесуалния кодекс и според него срокът би трябвало да изтече на 15 септември, но понеже това е неприсъствен ден, крайният срок става 16 септември, първият работен ден след това.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес