Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проверявайте хеш кода от разписката, когато гласувате с машина: Киберексперт със съвети за изборите

20 септември 2024, 15:59 часа • 337 прочитания

"Ключов аспект за киберсигурността е прозрачността на целия изборен процес. Важно е не само машините да бъдат проверени, но и да се гарантира, че всички използвани софтуери са лицензирани и преминали проверка".

Това коментира експертът по киберсигурност Мирослав Стефанов. По думите му киберсигурността е процес и методология от различни процедури, които трябва да се следват. "Първото е да се установи какво пазим, какво трябва да наблюдаваме. Обикновено ние трябва да наблюдаваме целия процес, цялата верига, а не само отделни части по нея, дали има някакво вмешателство в този процес", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Предстоящите избори на 27 октомври повдигат сериозни въпроси около сигурността на електронните системи и машините за гласуване, а целият процес на упражняване на вота включва много етапи - от проверка на машините до въвеждане на данните в сървърите на Централната избирателна комисия (ЦИК). Киберекспертът отбеляза, че всеки етап от този процес трябва да бъде добре защитен и под постоянен контрол

Още: Служебният премиер се надява да не останем без машинен вот

Слабите звена в системата могат да бъдат използвани за манипулации, подчерта той. "Машините за гласуване са основен обект на внимание, тъй като електронното гласуване създава нови предизвикателства пред киберсигурността", каза Стефанов. Киберекспертът поясни, че тези устройства преминават през редица проверки, за да се уверят, че няма скрити функции или слабости в системата. Въпреки това, той предупреди, че всяка електроника може да бъде уязвима, ако не се спазват стриктно всички процедури.

"Всеки човек, когато отиде да гласува, трябва първо да види, ако гласува за партия X, дали партия X се появява. Другото, което показва дали машина е проверена, е хеш кодът, който трябва да го има на всяка секция да се пише и на всяка разписка да провери дали са еднакви", поясни Стефанов.

Още: Хартията за машините за гласуване: Вече 50 пъти по-голям проблем според "Сиела Норма"

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес