Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При нечестни избори: ЕС може да върне визите за грузинци

20 септември 2024, 17:57 часа • 508 прочитания

Посланикът на Европейският съюз в Тбилиси може да обмисли временно спиране на безвизовия режим с Грузия, предаде Ройтерс. Това ще се случи, ако парламентарните избори на 26 октомври не са свободни, честни и мирни.

Отношенията на ЕС и САЩ с Грузия се влошиха през последните месеци, след като те обвиниха грузинското правителство в авторитарни похвати и проруски политически уклон.

"Всички варианти са на масата, включително временното спиране на безвизовия режим с Грузия“, заяви пред репортери Павел Херчински, посланик на ЕС в Грузия.

Грузинските граждани могат да посещават Шенгенската зона без визи за период до 90 дни от 2017 г. насам.

Още: Борел призова Грузия да оттегли анти-ЛГБТИ закона

Ако изборите в Грузия не бъдат признати за свободни и честни, заяви Херчински, ЕС може да предприеме мерки, подобни на тези, които прие срещу Беларус, авторитарен съюзник на Русия, който е подложена на санкции след изборите през 2020 г., които западните държави и беларуските опозиционни активисти твърдят, че са били фалшифицирани.

Макар управляващата партия "Грузинска мечта“ да твърди, че иска сдтраната да се присъедини както към ЕС и към НАТО, през последните две години тя се стреми да задълбочи отношенията си с Русия, посочва Ройтерс.

Милиардерът и бивш премиер Бидзина Иванишвили, който е смятан за най-влиятелния човек в Грузия, обвини Запада, че се опитва да въвлече страната му във война с Русия.

Още: САЩ наложиха нови санкции на Грузия

Миналата седмица Иванишвили предложи Тбилиси да се извини за кратката война с Русия през 2008 г., която доведе до това, че Москва призна два бунтовнически грузински региона, съобщават грузинските медии.

През декември миналата година ЕС предостави на Грузия статут на страна кандидат, но кандидатурата й за членство беше замразена, след като Тбилиси одобри през юни закон за чуждестранните агенти, който според Запада е авторитарен и вдъхновен от Русия.

Западните страни също така разкритикуваха закона за "семейните ценности“ , одобрен от законодателите тази седмица, който ограничава правата на хората от ЛГБТ общността.

Проучванията на общественото мнение показват, че управляващата партия остава най-популярната политическа сила, въпреки че е загубила позиции от 2020 г. насам, когато спечели малко мнозинство

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес