Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Двама души са задържани заради радиоактивния материал, открит край Пловдив

20 септември 2024, 18:04 часа • 595 прочитания

Двама души са арестувани при акция, по време на която е открито значително количество радиоактивен изотоп америций. Те са обвинени в тежки умишлени престъпления, за които се предвижда до 5 години лишаване от свобода.

Това беше съобщено на съвместен брифинг на Окръжната прокуратура в Пловдив, МВР и ДАНС.

По време на специализираната операция са конфискувани общо 80 плочки с изотоп америций-241, открити в райони около Пловдив и Карлово. Тези плочки излъчват йонизираща радиация и според разследващите са били предназначени за продажба на цена от 5000 евро за брой. Още: Откриха голямо количество радиоактивен метал в Пловдивско

Претърсени са шест адреса в област Пловдив. В автомобил край града са открити 44 плочки с изотоп на америций, а в имот във вилна зона край Карлово – още 35. На домашен адрес в Пловдив е намерена една плочка. Интересно е, че част от радиоактивния материал е бил съхраняван в къща, разположена на метри от полицейското управление в Карлово.

Имотът е собственост на трима братя и една сестра, занимаващи се с животновъдство, като техните ферми се намират в близко до Карлово село. Арестуваните лица са на възраст над 60 години, живеят в Пловдив и притежават търговски дружества.

Председателят на ДАНС Петър Тончев обяви, че първоначално са били задържани четирима души. По време на полевите измервания е установено, че радиационният фон в близост до плочките е над 430 пъти по-висок от естествения радиационен фон за България, като излъчването е било засечено на около метър от материалите. 

Тончев предупреди, че този радиоактивен материал би могъл да се използва за изработване на т.нар. "мръсна бомба", която има потенциал да причини човешки жертви. Още: Радиоактивни животни в Европа? Не, не е мит

Операцията е била планирана много внимателно, предвид изключителната опасност на веществото.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес