Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ИТН сезира ЦИК заради отказ на Васил Терзиев, свързан с машините за гласуване

06 юни 2024, 17:30 часа • 1811 прочитания

"Има такъв народ" сезира Централната избирателна комисия (ЦИК) заради отказа на столичния кмет Васил Терзиев да изпълни разпореждане за унищожаване на останалите ролки с хартия за машинно гласуване от местните избори през 2023 г.

Това обяви пред журналисти председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов. Той съобщи, че днес, 6 юни, ЦИК е научила именно от неговата партия за писмото с отказа на Терзиев да изпълни разпореждането на изборната администрация. То е дадено още на 20 май и е било със срок за изпълнение до 27 май тази година, твърди Йорданов.

Още: Балабанов: Свидетели сме на поредния политически фарс в държавата

Снимка: БГНЕС

Какво твърдят от ИТН?

"На миналите избори заместник-министърът на електронното управление от ПП-ДБ (Михаил Стойнов - бел. ред.) си позволи да изнесе кодовете на машините по време на процедурата - в нарушение на закона. Какво се случва сега: на 20 май ЦИК изпраща писмо до всички кметове и областни управители, в което ги уведомява, че трябва да унищожат ролките хартия от машините от местните избори. Както знаете, хартията и бюлетините за изборите са със статут на ценни книжа и се печатат в БНБ, за да не стават фалшификации. ЦИК изпраща писмо всички хартиени ролки – неизползвани, да бъдат унищожени. Оттук нататък общината и кметът, който си позволява да не изпълни това нареждане, е софийският кмет Терзиев", заяви Тошко Йорданов, цитиран от БТА.

Той съобщи, че ЦИК е взела още решение, с което задължава столичния кмет Васил Терзиев незабавно да създаде необходимата организация за унищожаване на неизползваните ролки със специализирана хартия и да информира ЦИК за предприетите от тях действия.

Още: "Тази Конституция се спъна и се преби в първия момент, в който трябваше да работи"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес