Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ отказаха подкрепа за ИТН: Отиваме на избори

03 август 2024, 14:01 часа • 3037 прочитания

Над два часа и половина продължи седмата среща на представителите на политическа партия "Има такъв народ" в опит да реализират третия мандат за съставяне на правителство. Тя беше и най-дълга в сравнение с тези с останалите политически партии.

Въпреки сходствата и това, че ГЕРБ-СДС са повярвали, че няма мнозинство за сваляне на председателя на НС, от партията на Бойко Борисов няма да подкрепят третия мандат, съобщава БНТ.

При това положение ИТН няма как да съберат нужната подкрепа за реализиране на третия мандат и предстоят нови избори.

Още: ИТН и ДПС-Доган се разбраха за подкрепа за третия мандат (ВИДЕО)

Размяна на любезности

"Разговорът, освен че беше делови, внесе и една важна яснота. Когато се фокусираме върху политики и избягваме персоналната фиксация, виждаме колко много сме за. Ясно е, че нямаме значими различия в целите за развитие на обществото - нито във вътрешнополитически, нито във външнополитически план.", заяви Росен Желязков.

Още: Завера за сваляне на Рая Назарян: БСП, ПП-ДБ, ИТН, „Възраждане“ и отцепници на тайна среща в НДК

Относно "заверата" за сваляне на Рая Назарян от поста председател на НС, Желязков каза: "Днес ние дойдохме с едно наум предвид темата, която надълго и нашироко обсъждахме в началото. Считаме, че уверенията от ваша страна ни карат чистосърдечно да се доверим, че не се правят опити за подмяна на дневния ред в търсенето на мнозинство за служебно правителство, а не на друго плаващо мнозинство."

На финала на срещата Тошко Йорданов заяви, че от ИТН уважават решението на ГЕРБ-СДС да не дадат подкрепа за третия мандат, а от партията добавиха, че е пропусната "една историческа възможност".

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес