Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Божанков: Ако променим Конституцията, главен прокурор може и да няма

07 юни 2023, 08:04 часа • 3757 прочитания

Необходима е подкрепа, защото ако искаме да правим конституционна реформа, ние трябва да изберем нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) и да стигнем до съгласие от 2/3. Това значи, че ние по силата на Конституцията и реда в тази държава, трябва да разговаряме с опозицията, за да имаме 11 члена във ВСС. Това заяви депутатът от коалицията ПП-ДБ Явор Божанков в ефира на Нова телевизия.

„Ако осъществим конституционната реформа, може и да няма фигура на главния прокурор. Може да стигнем до ВСС, който да изглежда и да се конструира по съвсем различен начин. Аз не мога да гадая, моите очаквания, по-скоро надежди, са в рамките на 3-4 месеца ние да имаме един доста напреднал вариант на промени в конституциятата“, каза още той.

Божанков коментира и подкрепата на Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ за кабинета. „Това не е поискана подкрепа. Кабинетът щеше да бъде избран със и без тези два гласа. Те са решили да гласуват така и подчертаха, че става въпрос за тяхната подкрепа за конституционна реформа. Ние такава ще търсим подкрепа и от БСП, и от ИТН. ДПС имат такава готовност, защото имат готов проект от предишни НС”, заяви депутатът.

Божанков обясни, че е гласувал с абсолютна убеденост за кабинета на ПП-ДБ. "Това искахме от самото начало. Ние казахме, че пред Българи друг път няма. Това е програмата, това са националните приоритети. Около това трябва да търсим съгласие. И това се случи.

По думите му няма никаква вътрешна колизия заради присъствието на Мария Габриел като вицепремиер от ГЕРБ в състава на кабинета. „Това е вицепремиер, който е бил еврокомисар и има добри позиции в ЕНП, които са доминиращи в Европа. Ако преследваме външнополитическите цели за влизане в Шенген и еврозоната – е имаме нужда от ези позиции и експертиза”, категоричен бе той.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес