Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Андреева: Учудва ме истеричната реакция на медиците, някой има интерес от тази криза

03 юни 2014, 09:00 часа • 37564 прочитания

Проблеми в Спешна помощ има, призна министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева, но подчерт, че те са натрупани с години, а ситуацията в момента се драматизира необективно. В интервю за bTV министър Андреева дори заяви, че някой има интерес от тази криза.

Тройната коалиция остави задължения, призна министър Андреева. Но 290 милиона задължения ни остави предходното правителство, категорична бе Андреева. Интересува ме да взема такива мерки, за да се подобри работата в сектора. Не се притеснявам за поста си. Доста неща се промениха откакто съм министър, обяви Андреева.

След проверка на Медицински одит беше оповестено, че са се раздавали нерегламентирано средства на хора, които не работят там. "Не знам кой го е допуснал, но мениджмънтът на една структура е отговорност на нейния директор. Тези данни отиват в прокуратурата. За мен са нарушени основни принципи. Не може администрацията да взима повече пари от лекарите. Безусловно ще се намеся във всяка структура, която не работи, смята д-р Андреева. Според здравния министър директорът Гелев не се е справил, а дефицитът на кадри е от 2000 години. Кадри ще се вземат от други лечебни заведения и ще се пренасочат в Спешна помощ, е идеята на министъра.

Учудва ме истеричната реакция на медиците. Да не се допуска смяна при положение, че имаме толкова нарушения е нелогично, категорична бе Таня Андреева. Принципалът има правото да влезе и да види какво се случва в спешния център. В рамките на две седмици ще изпратя екипи. Има нарушения, които влияят на добрата работа на Спешна помощ.

"Тук проблемът е в организацията и в контрола на работата, няма упрек към работата на лекарите", категорична бе Андреева. Анализът, който ние направихме в инфраструктурата и оборудването в Спешната помощ, показва, че то не е добро. Инвестиции не са се правили от времето на тройната коалиция. Заплатите са се вдигнали веднъж през 2012 година, отново след протест. Успяхме да извоюваме финансиране от Европейския съюз за подобряване на условията на труд в Спешната помощ.

Инвестираме в подобряването на труда на колегите, заяви министърът. На въпрос дали министър Андреева би отишла да работи в Спешна помощ, тя отговори: "Не, аз съм си избрала да бъда акушер-гинеколог и работя в болница "Шейново".

Лошото е, че и вчера в София имаше едва 11 спешни екипа, които оперираха и трябваше да покриват цялата столица, каза от своя страна д-р Ангел Ангелов, началник на отдел "Медицински дейности".

От 650 лева тръгва заплатата на лекар току що завършил и постъпил в Спешната помощ, с различните добавки и стаж по документи те достигат около 850 лева, добави той.

Докторът заяви, че е разочарован, че след вчерашната среща с д-р Андреева отново не са били поети конкретни ангажименти за подобряване на ситуацията в сектора на спешната помощ Д-р Ангелов уточни, че самият той не е успял да участва във вчерашната среща и коментира това, което е излязло в масмедиите.

Друга лекарка участвала във вчерашната среща със здравния министър добави, че колегите й са разочаровани, защото отново не са били поети конкретни и сигурни ангажименти, че в скоро време ще бъде направено така че условията на труд и заплащане да се подобрят. Министър Андреева каза, че кадрови проблем няма да се решава и заяви, че в бъдеще време може би евентуално ще бъдат отпуснати още пари за спешната помощ, изрази разочарованието си друга протестираща лекарка.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес