Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

АБВ ще прави допитване за въвеждане на президентска република

18 юли 2014, 15:30 часа • 55007 прочитания

АБВ започва допитване за възстановяване на държавата чрез президентска република. Това обяви днес лидерът на политическата формация Георги Първанов, информира Дарик радио.

Това, което се случва в българския парламент, показва защо е нужно да се преосмисли или да се проведе дебат за преустройство на държавата. Трябва да има по-голяма отговорност в управлението, коментира държавният глава в периода 2002-2012 г.

Целта на допитването е и по-сериозно включване на хората в държавното управление и връщане доверието в институциите. Нихилизмът е тотален, смята Първанов. Очевидно парламентарната република трябва да бъде коригирана според него в посока да се носи по-ясно отговорността за случващото се.

Партията ще настоява за промяна в Закона за референдума с цел сваляне на прага за считане на допитването за валидно, информира Нюз.бг

АБВ иска промяна и в избора на главния прокурор и състава на Висшия съдебен съвет. Виждаме триумф на безотговорността на парламента и институциите, заяви Първанов.

От формацията заявиха, че ще настояват пред всички участници в изборите наесен да се сключи предварително споразумение за национално съгласие независимо от резултатите. Според Ивайло Калфин това се налага, за да не се изпадне в състоянието, в което са Народното събрание и Министерския съвет.

 

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес