Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

40 полицаи са помагали на убил двама на пътя, твърди главният секретар на МВР

05 януари 2023, 08:55 часа • 3738 прочитания

Вътрешна проверка на МВР по случая с причинилия тежката катастрофа на столичния бул. "Черни връх" Георги Семерджиев е установила, че 40 полицаи са му помагали през годините да се движи по улиците без шофьорска книжка и без да спазва правилата за движение. При трима от тях са установени близки отношения със Семерджиев, като за тях може да се говори, че са разпъвали чадър над него. Това заяви главният секретар на МВР Петър Тодоров в ефира на Нова телевизия. Той увери, че полицаите ще бъдат наказани, а заповедите за това ще бъдат връчени следващата седмица.

"Във всяка система има гнили ябълки. МВР ги търси и показва", каза главният секретар на МВР.

По случая с полицая-каналджия, задържан да шофира бус, пълен с нелегални мигранти, Тодоров каза, че той не е спрян случайно. "Служителят работи в системата от 3 години, а оправданието за действията му било, че има кредит. Много хора имат кредити. Това не е оправдание за престъпление”, коментира Тодоров.

„За съжаление критериите за прием в МВР отдавна не са това, което би трябвало да бъдат. Вече броят на кандидатите не е толкова голям, колкото беше. Съответно критериите са занижени и това позволява в системата да влязат служители, които не отговарят на критериите”, каза Тодоров. Той потвърди, че по случая има още двама задържани.

Относно случая с полицая, който е обвинен, че е предизвикал две катастрофи в новогодишната нощ, а след това се е укрил за няколко дни, главният секретар на МВР каза, че обяснението му било, че има проблеми от семейно-битов характер, което го е изкарало от равновесие. "И спрямо него се води дисциплинарно производство и е отстранен от длъжност”, каза Тодоров.

„Категорично служители, които извършват престъпления, нямат място в редовете на МВР. Ние имаме твърда воля за това. От лятото насам са уволнени близо 30 служители за дисциплинарни нарушения или престъпления”, каза Тодоров.

ОЩЕ: След поредния случай с пострадал полицай: Главният секретар на МВР подава оставка

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес