Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Илиян Василев: Контрабандата продължава да пълни касите на политици

30 септември 2024, 15:42 часа • 553 прочитания

Поредната партенка с прословутия Паскал, който бе назначен за най-големият контрабандист, за пред медиит случайно да не се объркат, и сега ще започнат един процедури по екстрадиция, толкова дълго, колкото трябва, за да могат медиите да го ползват като информационна дъвка за да не гледат в авгиевите обори на текущата и процъфтяваща контрабанда.

Още: Издирваният за контрабанда Паскал е арестуван в Сърбия

Може и да е голям контрабандист, но със сигурност не е актуален, защото контрабандата продължава да пълни касите на политици, пари, извън ППДБ и демократичните партии, с които ДП купува гласове И това предполага Амита, Такита, Семки, Памперси, Слънца, Каратисти и прочие юнаци, които ги виждате в разследването на Иво Мирчев и плащания по 300-500 лева. Не, че толкова пари стигат до гласоподавателя, но бизнесът върви, защото няма Пеевски или Борисов да си цапат ръцете. Тоест Паскал е типична информационна патица. Никой не посяга върху текущия процес в Митниците и политиците, които покровителстват текущата контрабанда.

Още: Корупцията в Агенция "Митници": Съдът остави за постоянно в ареста Стефан Димитров

Същата информационна патица беше бившата шефка на ГУ Митници, която именно Пеевски вкара в затвора, за да няма никой достъп до нея. Иначе може да проговори. Убеден съм, че нищо няма да излезе от делото срещу нея, но нали междувременно се възстановиха каналите и парите текат в предизборната кампания. А междувременно българската демокрация се превръща в дрипава дама.

Сега поредния "силовик" Илков ще хване няколко клошара, които ще влязат в новините. Но се обзлагам, че няма да хване НИТО един от най-големите купувачи на гласове, които работят за големите политически олигарси или посредници като у нас, еле пък за ДП. На бас.

Проблемът е, че тези новини отчайват хората, така Пеевски и Борисов печелят двойно - веднъж като печелят пари с които купуват гласове и втори път като отказват хората да гласуват и така смъкват процента на гласуване, ерго стойността на купения вот.

Още: Купуване на гласове чрез бързи кредити: Схема от предишните избори изправи МВР на нокти

Това е съзнателно провеждана стратегия - и противодействието е много трудно. Не мога обаче да разбера, хората от "гражданските" организации, които казват, че няма да гласуват и превръщат това в знаме на своето поведение и претенция за морална висота. Знаят го - че като не гласуват, наливат в мелницата на Пеевски. И постоянно повтарят как всичко било заради сглобката и предадените "идеали". Идеалите ги предадоха много преди сглобката - инжинеринговите проекти на задкулисието - първо бяха ИТН. Но никой не ги разпозна като "враг". Така се получава хем сърби, хем боли - достойната позиция е, не харесваш някой, ОК - имаш право. Но участвай със своя алтернатива, промени света, а не смъквай избирателната активност с неучастие. Това са базисни истини, които се знаят. Нарича се политическа зрялост, когато напускат пуберитета, да можеш отделиш сеното от плявата, да приоритизираш.

Моята формула на успеха е - политиците, които представляват протест да се радикализират, държат се като отличници в клас на мутри, а гражданските радикали да се политизират, защото най-висшият граждански дълг е да се пази демокрацията.

Илиян Василев, Фейсбук

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес