Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зверска катастрофа в тренировката на „Льо Ман“, Porsche най-бързи

12 юни 2014, 09:47 часа • 22109 прочитания

Вчера, по време на първата тренировка за „24 часа на Льо Ман“, един от претендентите за победата претърпя зверска катастрофа. Цяло чудо е, че Лоа Дювал E жив и здрав. Час след началото на тренировката болида Audi R18 e-tron Quattro, пилотиран от Дювал, се размаза в предпазните огради на завоя „Порше“. Резултатът бе, че от болида с №1 остана неразпознаваема купчина, от която, както се вижда, се различават само две гуми. Предположенията са, че болидът, по някаква причина, е излетял във въздуха.

За щастие, Дювал се отърва бе никакви сериозни травми. Въпреки това, докторите са забранили на Дювал да стартира в състезанието. Въпросите бяха дали Audi няма да останат само с два болида, но отговорът е – не. Целият екип на Audi работи по изграждане на нов болид около нов монокок. От отбора са извикали резервния пилот Марк Жене, който да кара редом с Том Кристенсен и Лукас ди Граси. Жене е пилот на Jota Zytek-Nissan Z11SN, но неговото място там ще бъде заето от Оливър Търви.

Другата голяма новина е, че Porsche оглави първата квалификация. Днес ще се проведат другите две квалификационни сесии, а стартовата решетка се определя на база усреднено време от всички сесии.

Брандън Хартли с Porsche записа най-бързото време. Хартли, който пилотира заедно с Марк Уебър и Тимо Бернхарт Porsche 919 Hybrid №20, записа време от 3:23,157 мин., което е близо с 2 секунди по-бързо от времето на третата Toyota. Втори се подреди второто Porsche, пилотирано от Нийл Яни. Въпреки това болидът на Porsche имаше хидравлични проблеми.

Toyota TS040 HYBRID №8, която бе най-бърза в свободната тренировка, остана на трето място, пилотирана от Антъни Дейвидсън. На една десета остана вторият японски болид.

Двата останали Audi R-18 се подредиха на пета и шеста позиция в първата квалификация.

Тези резултати обаче не показват истинското разпределение на силите, тъй като се очакваше Toyota и Audi да изпреварят Porsche в края на сесията, но малко под час преди края й Фернандо Рийс заби своя GTE Pro Aston Martin Vantage отново в завоите „Порше“. С това той разби предпазните огради, които трябваше да бъдат ремонтирани, а това сложи край на квалификацията половин час преди официалното и приключване.

Утре ще бъде представен LMP1 болидът на Lotus, но от него не трябва да се очаква много (ще е добре да завърши), защото развитието му много се забави, нямат тестове, тренировки и квалификации.

Подреждане след първата квалификация

1. P1 Бернхарт/Уебър/Хартли – Porsche, 3:23,157 мин.

2. P1 Дюма/Яни/Лиеб – Porsche, 3:23,928

3. P1 Вурц/Саразен/Накаджима – Toyota, 3:25,313

4. P1 Дейвидсън/Лапиер/Буеми - Toyota, 3:25,410

5. P1 Фаслер/Лотерер/Треюлие - Audi, 3:26,388

6. P1 Албукърки/Бонаноми/Джарвис - Audi, 3:26.445

Автор: Пламен Георгиев

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес