Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой ще замени Окон? Сайнц в Уилямс? Какво ни очаква във Формула 1 през следващия сезон?

12 юни 2024, 18:07 часа • 1119 прочитания

Сезонът във Формула 1 дори не е минал средата си, а всеки фен на мотоспорта си задава въпроса как ще се нареди решетката през следващата кампания. През изминалата седмица Юки Цунода и Серхио Перес удължиха договорите си съответно с RB F1 Team и Ред Бул, но цели осем от местата за пилоти във Формула 1 за 2025 г. остават свободни.

Как ще ни изуми светът на най-комерсиалната автомобилна надпревара този път - разглеждаме действащите договори, потенциални сделки и слухове на пистата.

Юки Цунода и Серхио Перес остават в RB фамилията

Юки Цунода е последният, който си осигури място в състава на пилотите за 2025 г., като удължи договора си с RB F1 Team, дни след като Серхио Перес подписа нов двугодишен контракт с Ред Бул. Това беше забележителен обрат в тима на "биковете", имайки се предвид лошата форма на Чеко, започнала през миналата година. Още тогава той изглеждаше застрашен да загуби мястото си в отбора, но в Ред Бул са взели решение да гласуват доверие на мексиканеца за още 2 години. Шефът на тима Кристиан Хорнер разкри, че в този период ще следят развитието на Юки Цунода, който също остава в RB семейството.

Юки Цунода и Серхио Перес

Съобщенията за Цунода и Перес премахват още две свободни места от стартовата решетка на Формула 1 за 2025 г. Осем от 20-те настоящи пилоти вече нямат договори за следващия сезон, между които и един от най-добрите - Карлос Сайнц.

Какво следва за Карлос Сайнц?

Сезонът на изненадите във Формула 1 започна още в началото на годината, когато от Ферари обявиха, че Сайнц ще бъде заменен следващата кампания от не от кой да е, а от 7-кратния шампион Люис Хамилтън. Той ще кара заедно с Шарл Льоклер, който удължи договора си в началото на 2024 г. Оттогава Сайнц е свързван със завръщане в Ред Бул, мястото на Хамилтън в Мерцедес, вакантните места в Заубер, който скоро ще стане Ауди, както и с тима на Уилямс.

Люис хамултън и Карлос Сайнц

Съдбата на други пилоти, като Валтери Ботас и Логан Сарджънт, изглежда зависи отчасти от решението на Сайнц. Без кола е и Естебан Окон. След като се сблъска със съотборника си Пиер Гасли по време на Гран при на Монако, той заяви, че ще напусне Алпин в края на сезона. Сред другите, които все още не са си осигурили място на стартовата решетка за следващата година, са Кевин Магнусен (Хаас), както и Даниел Рикардо от RB.

8 пилоти без място за сезон 2025

Ландо Норис беше в последната година от контракта си с Макларън, но през януари обяви удължаване на договора си. Алекс Албон (Уилямс) и Фернандо Алонсо (Астън Мартин) също подписаха нови споразумения с досегашните си отбори. Нико Хюлкенберг ще напусне Хаас в края на сезона и ще премине в Заубер, който ще бъде поет от Ауди и ще бъде ребрандиран през 2026 г.

Формула 1

Все още има няколко възможности за пилотите, които имат проблеми, но с оглед на това, че официалните съобщения идват бързо, е малко вероятно повечето места да останат свободни за дълго. Ето какво се случва досега в бурния сезон във Формула 1:

  • Ред Бул: Макс Верстапен (договор до 2028 г.) и Серхио Перес (2026)
  • Ферари: Шарл Льоклер (2025) и Люис Хамилтън (2025)
  • Мерцедес: Джордж Ръсел (2025) и ?
  • Макларън: Ландо Норис (2025) и Оскар Пиастри (2026)
  • Астън Мартин: Фернандо Алонсо (2025) и ?
  • Алпин: ? и ?
  • Уилямс: Алекс Албон (2025) и ?
  • RB F1 Team: Юки Цунода (2025) и ?
  • Хаас: ? и ?
  • Заубер: Нико Хюлкенберг (2025) и ?

В следващите семици предстои да се разбере как ще бъде попълнена решетката на пилотите за сезон 2025 г. Дотогава най-скоро предстои надпреварата за голямата награда на Испания, която ще се проведе в периода 21-23 юни на пистата край Барселона.

ОЩЕ: Алпин продължава с промените: И Роб Уайт е аут

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес