Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МОК разреши на руснаци и беларуси да участват на Олимпийските игри в Париж

08 декември 2023, 18:02 часа • 4704 прочитания

Спортисти от Русия и Беларус ще имат правото да участват под неутрален флаг на предстоящите Олимпийски игри в Париж през 2024 година. Това решение обяви Международният олимпийски комитет след месеци на спорове за това дали спортисти от тези две страни трябва да бъдат допуснати до Игрите.

МОК допусна спортисти от Русия и Беларус до Париж 2024

"Изпълнителният съвет на Международния олимпийски комитет (МОК) реши, че индивидуалните неутрални спортисти, които са се класирали чрез съществуващите системи за квалификация на международните федерации, ще бъдат допуснати да се състезават на олимпийските игри Париж 2024 в съответствие с условията, описани по-долу. Индивидуалните неутрални спортисти са спортисти с руски или беларуски паспорт", се казва в решението на МОК.

Руснаците и беларусите не трябва да подкрепят войната в Украйна

Руснаци и беларуси, които се класират за участие на Париж 2024, ще трябва да отговарят и на редица условия. Те не трябва да подкрепят войната в Украйна. Освен това спортисти, които са служители на руски и беларуски военни служби, нямат право да участват на Игрите.

До момента има само 11 руснаци и беларуси, осигурили си участие на Игрите в Париж. Повечето олимпийски квалификации обаче предстои да се проведат през 2024 година. От МОК дават за сравнение Украйна, която вече има 60 състезатели с квоти за Игрите в Париж.

Президентът на МОК Томас Бах се застъпи за допускането на руските и беларуските спортисти до Париж 2024 от самото начало, но срещна сериозен отпор от Европа и САЩ. Припомняме, че 34 държави се обявиха против участието на руснаци и беларуси на Олимпийските игри.

Любопитното е, че това решение на МОК идва в контраст с друго решение на организацията от октомври, когато Русия бе изключена от олимпийското движение

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес