Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

246 дни до Париж 2024: Сребро с цената на злато

24 ноември 2023, 07:00 часа • 6074 прочитания

"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.

 

В спорта, както и в живота, понякога нещата не вървят по план и съдбата често ни обръща гръб. В тези моменти най-важното е човек да запази хладнокръвие и състояние на духа, да се изтупа от прахта и да се изправи отново – по-силен и по-мотивиран.

Именно такъв е случаят, за който ще ви разкажем в следващите редове. Една спортна история, която хвърли в смут цяла България, но и света. История за един сребърен медал, който обаче е с цената на златото.

Игрите в Атина

Йордан Йовчев

Действието се развива преди почти 20 години. През лятото на 2004-та в гръцката столица Атина се проведоха олимпийски игри. По онова време българският спорт бе на много по-високо ниво от в момента и логично имахме доста състезатели, които да се борят за златни медали в своите дисциплини. Един от тях бе Йордан Йовчев.

През 2004-та Данчо Йовчев вече бе на 31 години и бе един от най-добрите гимнастици в света. Именно той беше сочен за фаворит за златен медал на една от коронните му дисциплини – халки. Йовчев обаче имаше неочакван и доста неприятен сблъсък със съдбата, която му обърна гръб само защото не е грък.

Разликата между Йовчев и Тамбакос

Йордан Йовчев

Йордан Йовчев изигра брилянтно своето съчетание на финала на халки. Всички очакваха българинът да се окичи със златния медал. В последния момент обаче съдиите решиха да присъдят първото място на представителя на домакините Димостенис Тамбакос.

По време на Игрите в Атина гъркът бе сравнително непознато име и победата му дойде като гръм от ясно небе за всички фенове и специалисти. Успехът му изглеждаше като „изсмукан от пръстите“, с оглед на представянето му във финала. Тамбакос обаче получи 9.862 от съдиите, докато оценката на Йовчев беше 9.850.

Властелинът на пръстените

Йордан Йовчев Димостенис Тамбакос Юри Кеки

Тогава на преден план излезе Властелинът на пръстените - Юри Кеки. Италианецът е една от най-големите легенди в историята на халките. Именно оттам идва и прякорът му. Кеки, който остана на трета позиция в състезанието, бе един от хилядите хора в залата, несъгласни с ограбването на Йордан Йовчев.

Българинът и италианецът се качиха на почетната стълбичка заедно с Тамбакос, за да получат своите медали. В очите и на двамата се виждаше огромното разочарование от съдийската тесла в ущърб на Данчо. Те обаче успяха да запазят самообладание. След церемонията се случи нещо, което завинаги ще остане в сърцата на феновете.

Докато Йордан Йовчев се радваше със своите треньори и щаба на България пред феновете в залата, до него застана Кеки. Италианският ветеран, който по това време вече беше на 35 години, нямаше никакво намерение да си мълчи.

Властелинът на пръстените се приближи до българския си съперник, прегърна го, а след това вдигна победоносно ръката на Данчо във въздуха, за да покаже кой е истинският № 1. Действията на Кеки бяха приети с бурни аплодисменти от цялата зала, която знаеше на какво е станала свидетел – грабежът на века.

Голямата победа на Данчо Йовчев

Йордан Йовчев

В крайна сметка Йовчев трябваше да се задоволи със сребърния медал – негов четвърти от олимпийски игри (1 сребърен и 3 бронзови от Игрите в Сидни през 2000-та и Атина през 2004-та). Йордан Йовчев имаше изключителна кариера в гимнастиката, но така и не успя да стъпи на Олимпийския връх.

По време на Игрите в Атина обаче той спечели нещо много по-важно от златния медал. Той спечели любовта и уважението, както на публиката, така и на своите опоненти. А това е много по-ценно от един медал. Затова Данчо може е изключително щастлив, тъй като спечели сребро с цената на злато.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: 253 дни до Париж 2024: Олимпийският футбол на България – 2 медала и 55 години суша

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес