Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арбанаси и Мелник не могат самостоятелно да си изберат кмет

24 юли 2019, 06:20 часа • 5711 прочитания

Села с под 350 жители все още по закон се водят кметства, но на местните избори на 27 октомври няма да си избират пряко кмет. За това разминаване в закона, което трябва да бъде решено от депутатите, предупреди изпълнителният директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ) Силвия Георгиева на форум за местните избори, организиран от сдружението на общините и ЦИК, предаде в. "24 часа".

Такива кметства например са Арбанаси и Мелник. Като тях са общо около 1965 населени места. А Георгиева предупреди, че процедурата по закриване на кметства е дълга и сложна, което значи, че до местният вот на 27 октомври няма да има време да бъде приложена.

Общините обаче няма да получат достатъчно средства за подготовка на изборите през тази година, предупреди още Силвия Георгиева. За провеждане на избори в последните години са отпуснати 218,7 млн. лв., като за организационно-техническа подготовка и възнаграждения на членовете на секционните комисии са отишли 127,2 млн. лв. За логистика на предстоящия местен вот обаче били заделени само 20%, или 44,5 млн. лв., подчерта Георгиева.

Вторият проблем са амортизираните копирни машини, които вече били използвани в осем избора. НСОРБ е сигнализирало Министерския съвет за проблема и е изпратило писмо до Министерството на финансите.

Има и идея да се увеличи заплащането на членовете на секционните избирателни комисии - почти двойно, т.е. да стане 100 лева. Председателите пък да вземат 120 лева.

До 11 септември партиите и коалициите подават документи за регистрация в ЦИК, а до 16 септември е срокът за регистрация в ОИК. Кандидатските листи за съветници трябва да са ясни до 24 септември. На 25 септември ще се проведе жребият за номерата в бюлетините. Предизборната кампания започва на 27 септември.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес