Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо ПП-ДБ загуби „Правосъдие за всеки“: Адв. Емил Георгиев в “Отговорите“ (ВИДЕО)

03 август 2023, 18:30 часа • 8089 прочитания

Инициативата “Правосъдие за всеки“ прекрати споразумението за подкрепа на “Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) срещу промени в Конституцията и съдебна реформа. Обратимо ли е това и при какви условия? В седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“ разговаряме с адв. Емил Георгиев от инициативата “Правосъдие за всеки“:

“Имаше медийни интерпретации на нашата пресконференция. Това, което ние казахме е, че ние намираме споразумението, което имаме с ПП-ДБ, за неизпълнено от тяхна страна, и съответно изпълнено от наша. Тъй като ние направихме това, за което се бяхме договорили. Очаквахме и другата страна да изпълни своето. Казахме, че намираме това споразумение за неизпълнено и поради това не се считаме вече за обвързани с него. Това бяха точните ни думи. Не сме дали предизвестие, че го прекратяваме, считам, че не трябва. Считам, че не такива следва да бъдат взаимоотношенията.

Още: Заради промените в Конституцията "Правосъдие за всеки" излиза от споразумението с ПП-ДБ

Дали може нещо да се обърне и да се промени? Да, разбира се. Но имаме много сериозни опасения, че това ще стане, защото все пак под този внесен в деловодството на Народното събрание общ проект за изменение на Конституцията стоят подписите на всичките онези 166 народни представители. Те неслучайно са се подписали. Те с това, че са се подписали са казали: “Ние подкрепяме този законопроект в този му вид“. И на мен сега ще ми е много интересно да видя как те ще трябва да обясняват, че всъщност първо, второ или трето не го подкрепят или поне не в тази степен. Защото ако съм от страна на другите им ротационни партньори, на онези другите, съподписниците да кажем от ДПС или ГЕРБ, които ние по-скоро допускаме, че са натискали за внасяне на тези изменения спрямо първоначално договореното в конситуционния проект, те ще кажат: “Чакайте, вие един път се подписвате, след това се отмятате. Последната версия коя е?“ Така че това е нашето притеснение, ние също така го казахме на пресконференцията. И смятаме, че по определени въпроси, ние може би ще влезем там в конкретика, измененията, които са направени в общия проект, те са в степен, че е по-добре да не бъдат приемани, а да останат настоящите.“

Още: “Отговорите“: С доц. Наталия Киселова, Владимир Шопов и Цветан Кюланов (ВИДЕО)

Какви конкретно са различията между предложените от “Правосъдие за всеки“ промени и внесения в деловодството на парламента вариант на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, ще научите от видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес