Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евентуален скок в политиката чрез вероизповедание и лъжа? Боряна Рачева-Йотова за фамилия Гайд (ВИДЕО - Част 1)

18 септември 2024, 16:58 часа • 2283 прочитания

Фамилия Гайд намира начин да разшири обхвата на своята манипулация и псевдокултура чрез постановките във Фестивала "Тракийски мистерии". Методът Гайд вече е и начин на живот, включително се диктува какви трябва да са отношенията в едно семейство, какво е мястото на жената, на медицината, на науката в живота, а от там вече като имаш своя версия на историческо наследство и на вярата, се стига и до политическо влияние. Това разказа в Студио Actualno Боряна Рачева-Йотовa.

В средата на септември заедно със своя съпруг Тодор Йотов тя представи разследване за най-мащабната псевдонаучна серийна фалшификация на българско и европейско историческо и археологическо наследство за последните 20 години. 

За какво става въпрос?

Разследването касае поредицата от книги "Тракийското Писмо Декодирано" с автори Стефан и Цветан Гайдарски (познати пред обществеността като Гайд), "Тракийските Послания" и "Тракийските Хроники", със същите автори-съставители. ОЩЕ: Серийна псевдонаучна манипулация, утвърждаваща култ, си търси място в политическия живот (СНИМКИ)

Според д-р Боряна Рачева-Йотовa дейностите около фамилията Гайд набират много голяма популярност най-вече чрез фестивала "Тракийски мистерии". "Ако книгите на Стефан и Цветан Гайд ги прочетат 0.5% от населението, на постановките от фестивала ще отидат 5% от населението, на които ще бъде пропагандирана тази фалшива доктрина", обясни д-р Йотовa. 

"Става въпрос първо за манипулация, както и за умишлени фалшификации на неолитни артефакти с цел образите, които са върху тях, да заприличат повече на египетски йероглифи и чрез египетската йероглифика да се стигне до определен прочит. След това историята се разгръща и преминава към манипулации на линейно тракийско писмо. Става въпрос за Пръстена от Езерово, Кьолменския надпис, както и нещо, което вече е спорно дали е с тракийски корени - Стелата на Цар Мидас. Това са трите надписа, на които Стефан Гайд базира издигната хипотеза, въпреки че той нарича това “неоспоримо твърдение” - че тракийският език е бохарският коптски език", коментира д-р Рачева-Йотовa.

По думите ѝ, българската научна общност е излязла със становище по темата още преди 20 години. "Няма научна валидация, дори на независими изследователи на доктрината и начина, по който тези открития са установени, популяризирирани и за това, за което се използват", добави съпругът ѝ Тодор Йотов. 

Според него целта на Стефан Гайд с тази манипулация е да създаде култ за контрол, за лично и дългосрочно облагодетелстване, за което му е нужна именно идеологическа основа - достатъчно уникална, за да може да претендира, че е нейн настойник.

На ръба на закона - вероизповедание и политическа академия

Семейство Йотови разказват, че Гайд ръководи тракийската църква, която се явява наследник на една протестантска църква. Те смятат, че след фалшификацията на неолитни артефакти и такива от тракийско време, следва фалшификация на самата Библия.

"Целият проблем тук е, че става въпрос не за някакво хоби, а за вярата и живота на хората, евентуално и за политическото бъдеще на България, което да бъде базирано на чиста и откровена лъжа и фалшификация, бих си позволила да кажа дори и кражба", заяви д-р Рачева-Йотова. 

Йотови твърдят, че при наличието на убедена общност, братята Гайд са създали мрежа от НПО в най-различни сфери на живота - семейни, хуманни отношения, управление на бизнеса, медийна хигиена, свобода на словото. 

"Във времето имат нов проект "Политическа академия", който е изцяло воден от Цветан Гайд и синовете му. Това е политически коментарен проект, който е на ръба на закона, защото именно те управляват и регистрирано вероизповедание, и нямат право да се занимават с политическа дейност, очевидни са аспирациите това да прерастне в политически проект. Те коментират всичко и всеки, като имат леко анархичен подход на отказ на авторитета на който и да е друг", коментира Тодор Йотов.

Според Йотов и съпругата му съществува култ на личността към Гайд и неговото семейство.

Каква е разликата между бохарския и тракийския език и какви заплахи са получавали авторите на разследването - очаквайте втора част.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес