Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайните на пещерата на Гоф: Канибализъм и древни ритуали отпреди 14 700 години

18 февруари 2024, 09:40 часа • 18461 прочитания

Древна пещера в Съмърсет, Англия, крие зловеща тайна, свързана с нашето праисторическо минало: доказателства за човешки канибализъм.

Пещерата Гоф, която е образувана преди около 500 000 години, се намира в дефилето Чедър в Мендип Хилс близо до Бристол. Пещерата е дом на впечатляващи скални образувания и през нея тече Чедър Йео – най-голямата подземна река във Великобритания.

Но сред тези характеристики на естествената история са археологическите материали, свързани с човешкото присъствие отпреди около 14 700 години, и някои от тези доказателства рисуват картина на древна практика, за която сме склонни да забравяме.

ОЩЕ: "Полезен" канибализъм. Как хората са станали човекоядци

В пещерата Гоф археолозите са открили останки от няколко души, включително двама младежи и дете на около 3 години. Костите им, изглежда, показват сериозни доказателства за канибализъм, пише IFL Science.

Според д-р Силвия Бело от Музея по естествена история в Лондон „доказателствата в пещерата Гоф сочат към сложна култура на клане и разрязване на човешки останки“.

Костите, изглежда, са глозгани от хора. Но не става дума само за леки хапки – някои от доказателствата сочат, че костите и ребрата са били счупени, което е позволило на някой да се докопа до костния мозък. Някои кости също имат следи от отстраняване на месото по тях. И накрая, някои от черепите са били издълбани и превърнати в груби чаши или може би купи.

Но един от най-интересните аспекти на находките е, че не изглежда да има следи от насилие по останките преди смъртта. Изглежда, хората вероятно не са били убити в резултат на конфликт, въпреки привидно ужасния им край.

Канибализмът: жестокост или състрадание?

Според изследователите има две възможни обяснения. Първото е, че това е пример за онзи вид канибалски акт, за който си мислим днес – жестока и ужасна страна от човешката история. Въпреки това е възможно тези случаи да демонстрират по-сложно поведение, което само по себе си е резултат от състрадание.

Нашите предци са се изяждали един друг в продължение на милиони години. В много случаи това се правело по необходимост – за да се оцелее след ужасен глад – но в други случаи се е превърнало в характеристика на нашите религии и погребални практики. Например оглозганите тела в пещерата Гоф може да са принадлежали на любими хора.

Индивидите, открити в пещерата, биха умрели през последната ледникова епоха, което означава, че може да са били изядени като средство за оцеляване, но това само по себе си не е достатъчно обяснение. Това е така, защото всъщност има изобилие от животински кости в същите пещери, което означава, че храна не е липсвала напълно. След това е грижата да се превърнат черепите в съдове за пиене.

Колкото и мрачно да изглежда, използването на черепи като съдове е сравнително добре известно сред много минали култури. Викингите и скитите са два за подобни практики, но черепите от пещерата Гоф са сред най-ранните примери, открити до момента.

ОЩЕ: Проклятието на човекоядците (18+)

„Черепите са били щателно почистени от меките тъкани малко след смъртта. Следите показват разрязване на устните, бузите и езика и изваждане на очите. След това костите на лицето и основата на черепа са били внимателно отстранени. Накрая черепните сводове са били оформени в чаши“, обяснява Бело.

Грижата, положена за подготовката на тези черепи, предполага, че те са имали значение отвъд просто използване за хранене. По същия начин 3D анализът на гравирана кост на предмишница, открита в пещерата, също предполага, че тя е маркирана, след като месото е било отстранено.

Това за Бело и нейните колеги е важно. „Последователността на модификациите, направени върху костта, силно подсказва, че гравирането е неразделна част от канибалския ритуал и е имало скрито символично значение.“

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес