Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Революционно: Прочетоха мислите на парализирани хора

01 февруари 2017, 11:03 часа • 4643 прочитания

Швейцарски неврофизиолози създадоха чип, който буквално позволява да се четат мислите на хора, които са останали напълно парализирани, пише сп. PLOS Biology.

Това опровергава теорията, че напълно парализираните хора със синдрома на „заключения човек“ не са способни да контактуват с външния свят. Опитите показаха, че доброволците могат да отговарят на лични въпроси, които им задавахме, използвайки силата на мисълта. Ако успеем да подготвим резултатите, ще може да върнем говора на хората, каза Нилс Биербаумер от университета Тюбинген, Германия.

Симптомите на „заключения човек“ напомнят на това, което се случва с тялото и мозъка на човек в кома и вегетативно състояние, заради което много неврофизиолози смятаха, че парализираните хора нямат мисловна дейност.

По време на експеримента с четирима доброволци е бил използван неврочип и интерфейс „мозък-компютър“ - като двете системи отчитали пряко сигналите на мозъка и ги преобразували в разбираем за компютъра език.

Учените използвали два уреда - магнитно-резонансен томограф, който наблюдава работата на различните части на кората и слоеве на мозцъка и инфрачервен спектроскоп. Този относително нов научен уред позволява да се следи нивото на активността на отделните групи нервни клетки по това колко кислород потребяват.

Експериментът надминал очакванията на учените. Четиримата пациенти, със съгласието на техните попечители, коректно разпознали своите жени и мъже, роднини, отговаряли на въпроси за личния си живот, а един от мъжете дори забранил на дъщеря си да се омъжи за приятеля си Марио.

Учените били учудени най-много от това, че доброволците били доволни от факта, че продължават съществуването си, макар животът им да се поддържа от изкуствена вентилация на белите дробове.

Потвърдено е и че хората в подобно състояние продължават да искат да живеят и да общуват със себеподобните си. Според учените откритието ще ускори създаването на пълноценни синтезатори на речта и устройства, които ще помогнат на тези пациенти да се движат самостоятелно.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес