Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коронавирусът уврежда нервната система?

20 април 2020, 09:00 часа • 11483 прочитания

Проучване на пациенти в китайския град Ухан, което беше първият основен фокус на коронавирусната инфекция, установи, че болестта уврежда мозъка и нервната система при половината от тежко болни пациенти и при една трета от всички заразени, пише македонското издание “Слободен печат“

Симптомите, които могат да се появят при тези пациенти, включват главоболие, неясна реч, затруднено ходене, припадъци и невропатична болка, предава агенция Фокус.

Проучването включва 214 пациенти от болница в Ухан и е проведено от средата на януари до средата на февруари под ръководството на неврологичния специалист Бо Ху от Университета за наука и технологии Хаушон.

От всички амкетирани 78, или 36,4 процента, са имали някои неврологични симптоми. В сравнение с пациентите с лека инфекция, по-голямата част от критично болните пациенти са възрастни хора, които вече имат нарушено здраве, с акцент върху хипертонията и проявяват по-малко характерни симптоми на Covid-19, като треска и кашлица. Пациентите с тежка инфекция са показали неврологични симптоми, като мозъчносъдова болест (5 към 1), загуба на съзнание (13 към 3) и увреждане на скелетните мускули (17 към 6), се казва в проучването.

Китайски учени посъветваха лекарите, че ако се сблъскат с такива пациенти по време на пандемията от коронавирус, те трябва да разгледат COVID-19 като диференциална диагноза. Те твърдят, че това ще намали шансовете за забавяне или неправилна диагноза и че ще предотврати по-нататъшното предаване на вируса.

СЗО: Не очаквайте ваксина за COVID-19 в близко бъдеще

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес