Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отбелязваме Световния ден на недоносените деца

17 ноември 2017, 08:12 часа • 2390 прочитания

Страната ни се включва в отбелязването на Световния ден на недоносените деца – 17 ноември. Това се случва за шести пореден път 

У нас значимостта на грижите за преждевременно родените расте с всяка изминала година, заради устойчиво нарастващия процент недоносени, на фона на намаляващата обща раждаемост. По данни на Националния регистър за ражданията от 61 014 родени през 2016 година, 5 777 са били недоносени, като 276 са с екстремно ниско тегло под 1000 грама, съобщи БГНЕС.

В Европа общият брой на преждевременно родените бебета годишно е около 500 000, а в световен мащаб числото надхвърля 15 милиона. Недоносените деца на практика представляват най-голямата група малки пациенти, а броят им продължава да нараства.

Световният ден на недоносените се отбелязва в над 60 страни в целия свят. Много родители продължават да се сблъскват с предизвикателствата на преждевременното раждане, без да имат достъп до необходимата им информация. Преждевременно родените бебета и техните семейства имат нужда освен от специални медицински грижи, и от психологическа помощ и надеждна информация по темата. 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес