Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България: За борба със затлъстяването - здравословни и достъпни храни

06 февруари 2018, 12:15 часа • 1365 прочитания

Бъдещето на конкурентоспособна Европа е немислимо без здраво и образовано младо поколение. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева по време на конференция на Българското председателство на Съвета на ЕС "Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата".

"България има разработена Програма за превенция на хроничните незаразни болести, в рамките на която са адресирани всички рискови фактори – нездравословно хранене, тютюнопушене, алкохол. Имаме и подробна нормативна уредба, която регламентира хранителния прием в детски градини и училища", коментира Начева.

"Успехът на политиките по превенция зависи пряко и от наличието на храни, които са здравословни и достъпни. Едни от най-важните предизвикателства в областта  храненето, които трябва да намерят своето адекватно и трайно решение са свързани с наднорменото тегло и затлъстяването сред населението, особено при децата... Необходимите действия и мерки за преодоляване на посочените проблеми вече са заложени в действащи национални профилактични програми.

Българският парламент предстои в най-скоро време да приеме нов Закон за храните, чиято основна цел е да гарантира висока степен на защита здравето и интересите на потребителите по отношение на храните. В закона са обхванати и аспектите, свързани с рекламата на храни и напитки, допринасящи за нездравословен модел на хранене, предназначени за деца".Това коментира заяви заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

Направени проучвания показват, че в България е налице трайна тенденция на задържане и намаляване нивото на затлъстяване при 7-годишни момичета. 

В рамките на българското председателство ще бъде приета директивата за аудиовизуални медии, която ще заложи изисквания към рекламата и маркетинга на храни, предназначени за деца. Реформулирането на храните също е сред приоритетите на ЕК и от изключителна важност е мониторинга на процеса на подобряване състава на храните.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес