Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 23 септември: Ако сте от тези хора, НЕ яжте яйца

23 септември 2024, 10:46 часа

Гастроентерологът д-р Людмила Сухорукова разкри кой трябва да се въздържа от ядене на яйца.

Кой не трябва да яде яйца?

„Кокошите яйца съдържат много полезни вещества, но има хора, които не трябва да ги ядат. Яйцата се считат за силно алергизиращ продукт, а суровите яйца са много по-алергенни от варените или пържени яйца. Ето защо за хора, които имат тежка алергия към пилешки протеини (анафилактични реакции, оток на Квинке, генерализирани кожни реакции), за тях те са категорично противопоказани“, казва д-р Сухорукова.

Яйцата не трябва да се консумират, ако панкреатитът е остър. Те също трябва да се ядат с повишено внимание, ако имате заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, тъй като жълтъкът има холеретичен ефект и може да провокира обостряне на холелитиаза.

Лекар: Вредни ли са яйцата за сърцето?

„Яйцата също не трябва да се консумират от хора със силно повишен холестерол. От една страна, те съдържат холестерол, компенсиран от лецитин. Яйцето няма отрицателен ефект върху здравия човек, тъй като лецитинът предотвратява отлагането на холестерола по стените на кръвоносните съдове, но болният трябва да консумира жълтъка на яйцето много внимателно“, каза специалистът.

Според гастроентеролога диабетиците трябва да консумират яйца с повишено внимание, тъй като техните кръвоносни съдове по правило вече са засегнати от захарта и имат увреждане, така че рискът от развитие на атеросклероза при такива хора е много по-висок. А атеросклерозата е причина за инсулти и инфаркти.

„Яйцата също могат да предизвикат рефлукс, състояние, при което киселинното съдържание на стомаха се издига нагоре в хранопровода, причинявайки киселини и горчив вкус в устата. Вероятността от рефлукс се увеличава многократно, ако човек заеме хоризонтална позиция след хранене. Това е свързано с прояви на гастрит и заболявания на стомашно-чревния тракт. Ако имате подобни здравословни проблеми, по-добре е да избягвате да ядете яйца малко преди лягане“, добавя д-р Сухорукова.

Също така, цели яйца не трябва да се дават на деца под една година. Малкото дете може да изяде само една четвърт от жълтъка, но яденето на белтъци преди навършване на годинка е строго забранено, споделя лекарят и допълва, че яйцата имат ползи, които не трябва да се пренебрегват. 

Полезни свойства на яйцата

В 100 гр продукт се съдържат цели 13 гр чист протеин. Освен това свойствата му се различават от животинския или растителния протеин. Яйчният белтък се усвоява много по-бързо и лесно от организма, благодарение на структурата си. Яйцето съдържа почти всички необходими на организма витамини, микроелементи и аминокиселини. Така яйцата съдържат калий, магнезий, фосфор, калций, цинк, желязо, йод, молибден, манган и други елементи. В състава им влизат витамини от група В, както и витамини А, Е, D, С и др. Яйцата са богати на витамин D. Този витамин е необходим за тези, които прекарват малко време на слънце, а също така е от съществено значение за укрепване на костите. Жълтъкът съдържа лецитин, който нормализира функцията на черния дроб, подобрява функционирането на мозъчните клетки и разтваря плаките по стените на кръвоносните съдове. Трябва да ядете яйца не повече от 3-4 пъти седмично.

9 храни, които съдържат повече протеин от яйцата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес