Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Япония съобщи, че руски патрулен самолет е нарушил въздушното й пространство

23 септември 2024, 14:38 часа • 662 прочитания

Япония съобщи, че руски патрулен самолет навлезе три пъти във въздушното ѝ пространство.

Министърът на отбраната нарече това първото потвърдено навлизане от 2019 г. насам, предаде АФП, цитирани от БГНЕС.

Военните реагираха, като вдигнаха на крак изтребители и отправиха предупреждения по радиото и със сигнални ракети, каза Минору Кихара.

Още: Бедствие в Япония: Шестима загинаха след наводнения

„Днес потвърдихме, че руски патрулен самолет Ил-38 е нарушил въздушното ни пространство над териториалните ни води северно от остров Ребун, Хокайдо, три пъти“, каза той.

„Нарушаването на въздушното пространство е изключително достойно за съжаление и днес по дипломатически канали подадохме много сериозен протест до руското правителство и настоятелно го призовахме да предотврати повторение на случая“, добави той.

Япония подкрепи западната позиция по отношение на Украйна, като предостави на Киев финансова и материална подкрепа и наложи санкции на руски лица и организации след нахлуването на Москва в съседната страна.

Кихара заяви, че това е „първото публично обявено навлизане на руски самолет във въздушното пространство от юни 2019 г. насам“, когато бомбардировач Ту-95 навлезе в японското въздушно пространство в южната част на Окинава и около островите Идзу южно от Токио.

Още: Изчезнали хора и хиляди евакуирани в Япония след най-проливните дъждове от 50 години (ВИДЕА)

През 2023 г. самолет, за който се смята, че е руски, но не е потвърдено, че е навлязъл в японското въздушно пространство, според Министерството на отбраната.

Високопоставеният правителствен говорител Йошимаса Хаяши също заяви, че „ще се въздържим да дадем окончателна информация за намеренията и целите на това действие, но руските военни са активни в близост до нашата страна след нахлуването в Украйна“.

Япония също така изкара изтребители този месец, когато руски самолети прелетяха около архипелага за първи път от 2019 г. насам.

Самолетите Ту-142 не са навлезли в японското въздушно пространство, а са прелетели над район, който е обект на териториален спор между Япония и Русия, съобщи Токио.

Още: Северна Корея изстреля предполагаема балистична ракета

Наскоро руски и китайски военни кораби проведоха съвместни учения в Японско море, част от голямо военноморско учение, което според президента Владимир Путин е най-голямото по рода си от три десетилетия насам.

През август Япония изпрати изтребители след първото потвърдено навлизане на китайски военен самолет в нейното въздушно пространство, като Токио го нарече „сериозно нарушение“ на суверенитета си.

Миналата седмица китайски самолетоносач за първи път премина между два японски острова близо до Тайван. Япония нарече този инцидент „напълно неприемлив от гледна точка на средата за сигурност на Япония и региона“.

Китай заяви, че преминаването е било в съответствие с международното право.

Още: Няма хора: Японските високоскоростни влакове се автоматизират до около 10 години

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес