Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Този евтин зеленчук чисти черния дроб и сваля кръвното

23 септември 2024, 21:37 часа

Този евтин зеленчук е истинска съкровищница от полезни вещества - той пречиства черния дроб и сваля кръвното налягане. Руският диетологъ д-р Олга Бородина коментира какви още полезни свойства притежава познатото на всички цвекло. 

Полезни свойства на цвеклото

„Ползите от цвеклото са невероятни: намалява кръвното налягане, забавя развитието на онкологични заболявания. Ползите от цвеклото могат да бъдат оценени с една дума - невероятни. Цвеклото съдържа естествен растителен пигмент бетаин, който има наистина магически свойства. Това е мощен антиоксидант, благодарение на който консумацията на цвекло забавя растежа на злокачествени тумори, намалява риска от развитие на съдови заболявания и като бонус повишава работоспособността. Освен това цвеклото има свойството да понижава кръвното налягане. Яденето на този зеленчук укрепва стените на кръвоносните съдове, подобрява функцията на черния дроб и помага за премахване на излишната течност от тялото", казва лекарят.

Лекар: Яжте всеки ден по 4 гр от това, сваля кръвното и холестерола, здравен съвет за деня, 22 септември 

Цвеклото е богато на фибри, калий, витамин С, желязо и фолиева киселина. Тези хранителни вещества намаляват възпалението и подобряват цялостното здраве.

"Цвеклото е особено полезно за жените. Нека започнем с факта, че този зеленчук е нискокалоричен, който се състои от почти 90% вода. Тоест, цвеклото може безопасно да бъде включено в балансирани диети за отслабване. Има проучвания, че фибрите от цвекло намаляват производството на хормони, които причиняват глад", казва експертът.

 Според лекаря е много полезно да се яде този зеленчук по време на менструация, тъй като той попълва загубата на кръв.

„Не трябва да пренебрегвате листата от цвекло“, подчертава лекарят и допълва, че те съдържат бета-каротин, рибофлавин, витамини А, С, Е, магнезий, йод, цинк. В. Химическият им състав е оптимален за профилактика на заболявания на сърдечно-съдовата система.

"Имайте предвид, че цвеклото запазва всичките си полезни свойства дори след термична обработка - може да се вари или пече. Трябва обаче да запомните, че вареното цвекло пречи на пълното усвояване на калция, така че хората с предразположеност към остеопороза трябва да избягват да го ядат", казва още специалуистът.

"Трябва да започнете да ядете сурово цвекло с 5 гр (1 чаена лъжичка) на ден. При липса на признаци на алергия и нежелани реакции (обрив, главоболие, редки изпражнения, гадене) дозата постепенно се увеличава до 200 гр / ден. За да получите необходимото количество хранителни вещества, просто пийте чаша сок на ден. Пърженото и вареното цвекло губи твърдостта си и не е подходящо за прочистване на организма", казва специалистът.

"Сокът от червено цвекло се усвоява най-добре. Ако няма противопоказания за консумация на цвекло, тогава трябва да започнете да го пиете със 100 ml на ден. Ако тялото приема напитката нормално, постепенно увеличете количеството. Когато цвеклото се използва за прочистване на стомашно-чревния тракт и червата, не е необходимо да се вари, яде се сурово, под формата на салата. Но трябва да го нарежете на големи резени", допълва експертът.

"За да засилите ефекта от лечебните свойства на цвеклото, трябва да го консумирате или да пиете сока от него отделно от други продукти. Но можете да го смесите със зеленчуци; това няма да навреди на процеса на почистване. Сокът трябва да се приготвя пресен всеки път и да се пие половин час преди хранене. Но е много концентриран, възможно е влошаване на състоянието при слаб стомах или стомашно-чревни заболявания. За да не се провокира обостряне, сокът се смесва с вода", допълва още диетологът.

Защо кръвното скача през есента - отговор от лекар

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес