Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този сезонен плод регулира кръвната захар и холестерола

23 септември 2024, 21:06 часа

Един сезонен плод е изключително полезен за здравето - той регулира нивата на кръвната захар и холестрола, съобщава изданието Тhe Health Site.

Ползи от смокините за кръвта захар, холестерола и здравето 

Смокините съдържат рибофлавин, който помага за укрепване на нервната система, ускорява нейното възстановяване и подобрява проводимостта на нервните влакна. Плодовете съдържат и тиамин, който е много необходим за правилното функциониране на храносмилането, сърцето и кръвоносните съдове. В допълнение, тиаминът повишава защитните свойства на организма, което е особено важно през есента, в навечерието на сезона на настинки и грип.

Смокините също съдържат пиридоксин. Той частва в липидния метаболизъм и метаболизма на нуклеиновите киселини. Витаминът също така поддържа имунната система и участва в синтеза на червени кръвни клетки.

Пийте това мляко сутрин след чаша вода, то сваля захарта 

Освен това смокините съдържат много витамин К, който участва в процеса на съсирване на кръвта. Плодовете са богати на диетични фибри, те са необходими за правилно храносмилане. Фибрите също помагат за регулиране на нивата на кръвната захар и холестерола. Смокините също съдържат калий и магнезий. Тези микроелементи осигуряват правилна мускулна контракция и поддържат киселинно-алкалния баланс. Също така смокините са богати на мед. Това съединение е в състояние да поддържа кожата млада и еластична и участва в производството на кръвни клетки.

Кога да ядем смокини?

Разбира се, смокините са плод, а не лекарство, съобщава изданието. Но все пак е препоръчително да се консумират най-вече в определени ситуации.

Например, по време на настинка, смокините ще помогнат за попълване на витамини. Отварата от сушени смокини има антипиретични свойства и помага при кашлица. Благодарение на голямото количество фибри в състава си, смокините са идеални за тези, които искат да се отърват от излишните килограми. Смокините помагат и за понижаване на кръвното налягане. 

Смокините са универсален продукт и почти всеки може да ги яде. Все пак страдащите от алергии трябва да внимават със смокините. По-добре е да се консултирате с терапевт, преди да добавите този плод към менюто си.

Ако няма противопоказания, можете да ядете около 100 гр смокини на ден. Средното тегло на плода е около 40 гр, така че можете да си позволите 2-3 пресни смокини на ден. Има още един важен нюанс: когато се сушат, смокините стават много по-питателни. За сравнение: 100 гр пресни смокини съдържат 75 ккал, а 100 гр сушени смокини – 250 ккал.

Лекар: Този необичаен симптом издава висока кръвна захар

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес