Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не е киселото мляко: Тази храна е най-добрият естествен пробиотик

23 септември 2024, 14:49 часа

Една достъпна храна е истинска съкровищница от полезни хранителни вещества. Изданието The Health Site съобщава, че именно тя, а не киселото мляко е най-добрият естествен пробиотик.

Медът съдържа биологично активни растителни съединения и антиоксиданти. Той е източник на енергия, което го прави идеален за спортисти. Този пчелен продукт също така насърчава освобождаването на допамин и ендорфини.

Пробиотични свойства на меда

Медът съдържа естествени захари (80%), вода (18%) и минерали, витамини, полени и протеини (2%). Не е изненадващо, че медът е наричан „идеалното запалимо гориво“. Идеален е за спортисти като източник на енергия преди и след тренировка.

Пребиотици срещу пробиотици - има ли разлика и каква е тя?

Седем полезни свойства на меда:

Той съдържа хранителни вещества - 1 супена лъжица мед (21 грама) съдържа 64 калории и 17 грама захар, включително фруктоза, глюкоза, малтоза и захароза;

Медът е богат на антиоксиданти, които помагат за намаляване на риска от инфаркти, инсулти и някои видове рак. Употребата му може да доведе до умерено понижаване на кръвното налягане.

Този продукт също така има положителен ефект върху нивата на холестерола. Медът намалява болката от стомашни язви и други стомашно-чревни разстройства. Той има антибактериално и противогъбично действие. Също така намалява дразненето на гърлото при кашлица.

Медът е пробиотик. Включва до шест вида лактобацили и четири вида бифидобактерии. Той укрепва имунната система и стимулира производството на имунни клетки;

Други ползи от меда

Консумацията на мед насърчава здравословното управление на теглото. Замяната на захарта с мед всъщност може да помогне за предотвратяване на наддаване на тегло, както и да намали нивата на кръвната захар.

"Всеки вид мед има свой цвят: цветният мед е светложълт, липовият – кехлибарен, елдовият – кафяв. Възможни са различни нюанси на цвета, но естественият мед винаги е прозрачен, докато не кристализира. Разгледайте внимателно продукта. Ако забележите мътност или утайка, тогава е по-добре да откажете покупката", пише изданието, позовавайки се на експерти. 

Повишеното съдържание на аскорбинова киселина в липовия мед позволява да се използва за лечение на бронхит, суха и мокра кашлица, настинки и други възпалителни заболявания на горните дихателни пътища.

Описанието на лечебните качества позволява използването на липов мед като:

  • антиоксидантно, диуретично, спазмолитично, противовъзпалително средство;
  • общоукрепващите и тонизиращи свойства, както и диуретичните му свойства се обясняват с високото съдържание на флавоноида кемпферол.

Освен това липовият мед съдържа незаменими за човешкия организъм аминокиселини:

  • аргинин, необходим за образуването на урея;
  • хистидин, който е част от хемоглобина;
  • метионин, който участва в метаболизма на мазнините.

Съставът на липовия мед осигурява понижаване на температурата, холеретичен, диуретичен ефект, облекчаване на възпалението, антибактериални, лечебни и леки слабителни свойства. Консумацията на липов мед спомага за повишаване на имунитета, укрепва сърдечния мускул, стабилизира храносмилането, детоксикацията, подобрява хормоналните нива, насища с енергия, намалява умората, има успокояващ ефект и нормализира съня.

Пробиотици при хранителни отравяния

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес