Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това са най-полезните семена

23 септември 2024, 21:18 часа

Руският лекар Елена Ворончук назова 3 вида семена, които са най-полезни.

Най-полезните семена

''Семената от лен и чиа, както и семената от коноп не само помагат за отслабване, но и нормализират работата на вътрешните органи. Те възстановяват работата на стомашно-чревния тракт, регулират нивата на холестерола в кръвта, подобряват състоянието на кожата и косата“, казва експертът.

Малките семена съдържат непропорционално висока концентрация на полезни хранителни вещества. Те съдържат протеини, фибри, минерали, антиоксиданти и полиненаситени мастни киселини, необходими за нашето тяло.

Това са най-добрите семена при висок холестерол, яжте ги всеки ден

Благодарение на желязото, на което е богата чиата, можете да забравите за анемията. Ежедневната консумация на здравословни зърна повишава нивата на хемоглобина в кръвта.

"Наистина има разлика между ленено, чиа и конопено семе: конопеното семе има предимство в количеството протеини, докато чиата печели в съдържанието на фибри и калций. От своя страна лененото семе има нещо, което конопеното и чиа семената нямат – лигнани, фитохимикали, свързани с превенцията на рак на гърдата и простатата. В допълнение, лененото семе е рекордьор по съдържание на алфа-линоленова киселина (ALA), която принадлежи към класа на омега-3 мастните киселини", казва специалистът.

"Лененото семе например е богато на разтворими фибри, които стабилизират нивата на кръвната захар. Но знаят ли всички, че значителна част от полезните Омега-3 киселини се съдържат в люспите на ленените семена, които може да не се усвояват? За да извлечете максимална полза, е по-добре да смелите семената преди употреба и след това да ги поръсите върху салати, месни и зеленчукови яхнии, смутита и коктейли", казва лекарят.

"Семената от чиа също са добри само като добавка. Те набъбват в течност, придобиват желеобразна структура, тоест увеличават обема си в стомаха. Това прекъсва чувството на глад. Между другото, тиквените семки са полезни и като добър източник на здравословни ненаситени киселини, фибри, протеини, манган, цинк, фосфор и магнезий", допълва специалистът.

Семената от чиа съдържат много омега мазнини, които балансират хормоналните нива. Това помага за облекчаване на неразположенията по време на менопауза.

Семената от чиа помагат за нормализиране на хормоналните нива, така че можете не само да се отървете от болката по време на менструация, но и да подобрите състоянието на щитовидната жлеза.

Високото съдържание на магнезий, калций и фосфор в семената от чиа ги прави полезни за здравето на костите. Адекватният прием на тези хранителни вещества поддържа костната минерална плътност и здравина.

"Проучване върху животни установи, че плъхове, които консумират семена от чиа всеки ден в продължение на 13 месеца, имат повишено минерално съдържание в костите. Учените стигнаха до извода, че семената от чиа могат да допринесат за това", казва лекарят.

Как се приемат семена от черен кимион?

Важно: Статията не замества балансиранотп хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес