Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Настинки и грип: Нямат шанс пред тези мощни имуностимулиращи храни

20 септември 2024, 14:48 часа

Когато става въпрос за имунната система, вие сте това, което ядете. Ако искате да укрепите защитата си в сезона на настинки и грип, определени хранителни вещества за борба с инфекциите могат да ви помогнат. Ето пет мощни имуностимулиращи храни, които могат да подпомогнат първата защитна линия на тялото ви.

Още: 20 съвета, одобрени от лекари, които ще ви предпазят от болести през есента

5-те най-добри имуностимулиращи храни

Тези вкусни храни осигуряват здрава имунна система, която е готова да се бори с вирусните нашественици.

  • Цитрусови плодове

Когато става въпрос за имуностимулиращи храни, вероятно тези, богати на витамин С, идват на ум. Портокалите, грейпфрутите, кивито, лимонът и лаймът са богати на витамин С, производител на специализирани естествени клетки убийци (NK).

„NK клетките се насочват и работят за унищожаване на раковите клетки заедно с клетките, заразени с вируси, като тези, които причиняват обикновена настинка“, казва д-р Лина Бегдаче, регистриран диетолог.

Още едно стимулиращо имунитета предимство на витамин С? Това е мощен антиоксидант, който намалява риска от окислително увреждане, причинено от свободни радикали, молекули, които могат да увредят клетките. „Когато сте болни, вашите бели кръвни клетки освобождават свободни радикали, за да се борят с инфекцията“, казва Бегдаче. „Но ако тези радикали не бъдат неутрализирани (за което помага витамин С), те могат да навредят на здравите тъкани.“

Все още има противоречиви доказателства за това дали витамин С може напълно да предотврати настинката. Но изследванията показват, че помага за съкращаване на продължителността на настинката и намаляване на тежестта на симптомите.

Препоръчителната хранителна добавка (RDA) за витамин С е 75 mg. на ден за жени и 90 мг. за мъже. Можете лесно да изпълните дневната си квота като ядете един голям портокал на ден ( 97,9 mg C) или цял грейпфрут ( 76,8 mg C).

  • Ядки (една от най-неочакваните имуностимулиращи храни)

Може да не мислите за ядките като за една от най-добрите имуностимулиращи храни, но те могат да направят много за укрепване на защитните сили на тялото ви. Всъщност дъвченето на ядки като орехи, бадеми и шамфъстък ви помага да се предпазите от болести, предполага д-р Шад Марвасти. „Орехите са добър източник на витамин В6, който укрепва имунната функция и съдържа растителни химикали, наречени елагитанини, които намаляват възпалението в цялото тяло“, казва д-р Марвасти. Подобно на орехите, бадемите са богати на противовъзпалителен витамин Е. Това хранително вещество подобрява производството на антитела, предпазва клетките от увреждане и помага за инхибиране на молекули, които могат да причинят възпаление.

А що се отнася до шамфъстъците, те са „заредени с антиоксиданти, които помагат за детоксикацията на нашата система и дори могат да намалят нивата на LDL или лошия холестерол“, казва д-р Марвасти. Каквито и ядки да предпочитате, опитайте да ги консумирате в купа с кисело мляко. Ферментиралата храна съдържа добри бактерии, наречени пробиотици (живи и активни култури), които насърчават здравето на червата и имунната система. Стремете се да ядете 30 г ядки (около ¼ чаша на ден).

Бонус: Това също така намалява риска от хронични заболявания като сърдечно-съдови заболявания и рак, установява проучване.

  • Пилешка супа (класическа имуностимулираща храна)

Знаете, че пилешката супа е успокояваща, когато времето е лошо. Но се оказва, че може да помогне да се предотврати болестта, преди дори да е започнала. Пилешката супа предлага изобилие от хранителни вещества, които са ключови за борбата с инфекциите. Като начало, пилешкият бульон съдържа карнозин, който помага за повишаване на нивата на белите кръвни клетки и намаляване на възпалението в тялото, казва д-р Марвасти. Също така съдържа цинк, протеини и желязо, които са жизненоважни за здравата функция на имунната система.

А богатите на антиоксиданти зеленчуци като моркови, целина и лук в супата допълнително укрепват имунния отговор на тялото ви.

„Морковите са с високо съдържание на витамин А и са ключови за имунната функция, а целината съдържа апигенин, растителен химикал с антивирусни и антибактериални свойства“, отбелязва д-р Марвасти. „Добавянето на лук осигурява не само витамин С, но и флавоноида кверцетин, който също има имуностимулиращи и антихистаминови свойства.“

За още по-голяма сила в борбата с болестите добавете малко чесън, куркума или джинджифил, всички известни с естествените си лечебни компоненти.

  • Сладки картофи

Бета каротинът, съединението, което придава яркия цвят на сладките картофи, играе съществена роля за здравата имунна функция. Това е така, защото бета каротинът се превръща във витамин А, от който тялото ви се нуждае, за да гарантира, че повърхностните ви тъкани, като лигавицата, са достатъчно здрави, за да осигурят защитна бариера срещу инфекциозни микроби. Сладките картофи също са с високо съдържание на витамин С и фибри, което насърчава здрави черва. И като бонус, достатъчното количество фибри също е от полза за хората с диабет тип 2, като помага за стабилизиране на кръвната захар и понижаване на инсулиновата резистентност.

Други източници на бета-каротин включват моркови, тиква, червени пиперки и тъмни листни зеленчуци като зеле, зелено зеле и спанак.

  • Зелен чай

Седенето с чаша димящ зелен чай може да ви предпази от лошото време, като помага на имунната ви система да се бори с вирусните нашественици.

Още: Най-добрите естествени средства за облекчаване на възпалено гърло и сезонни настинки

„Зеленият чай е пълен с антиоксиданти, които ни помагат да се предпазим от вируси и дори намаляват риска от някои видове рак“, казва д-р Марвасти. Според експерти, тези ракови заболявания включват тези на белия дроб, гърдата, стомаха, хранопровода, простатата и черния дроб.

За да увеличите ползите от напитката за укрепване на имунитета, добавете малко лимон (богат на витамин С) или мед от манука, който е рекламиран със своите антибактериални свойства.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес