Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Този зеленчук бори диабета и подобрява зрението

20 септември 2024, 15:36 часа

Този зеленчук не е особено популярен, но това е напълно незаслужено, тъй като той се бори със затлъстяването, диабета и подобрява зрението, според диетолога д-р Жана Юрченко.

Ползи от сладките картофи

„Гурметите ценят сладките картофи заради тяхната екзотичност, сладък вкус и ползи за здравето“, казва диетологът Жана Юрченко.

Химическият им състав е по-богат от този на картофите. Този кореноплоден зеленчук съдържа повече фибри, калций, желязо, глюкоза, минерални соли и витамини C, B1, B2, B3 (PP), B4, B5, B6 и B9. Освен това съдържа мастноразтворими витамини: А, бета-каротин, алфа-каротин, Е и К. Затова диетолозите активно съветват да го въведете в диетата. 

Лекар: Дефицитът на този витамин води до диабет и високо кръвно

Д-р Жана Сергеевна споделя, че този кореноплоден зеленчук има много предимства. Съдържа антиоксиданти, които могат да намалят риска от развитие на хронични заболявания. Сладките картофи, въпреки сладостта си, имат относително нисък гликемичен индекс в сравнение с обикновените картофи. Подобряват имунитета и зрението, подпомагат работата на мозъка, което е свързано с подобряване на паметта. Също така е важно, че сладките картофи помагат за контролиране на теглото.

 Екстрактите от лилавата и оранжевата пулпа на картофите могат да бъдат полезни като допълващи съставки при лечението на затлъстяване и свързаните с него заболявания.

"Здравословната диета, която включва достатъчно фибри от сладки картофи, може да намали риска от сърдечни заболявания. Това е така, защото диетичните фибри се свързват с жлъчните киселини, предотвратявайки образуването на холестерол. И това не е всичко. Този продукт попълва дефицита на калий и може да подобри настроението. Жените го ценят за нормализиране на хормоналните нива, както и заради високото съдържание на витамин А, който активно взаимодейства с кожните рецептори и увеличава количеството на колаген, което забавя процеса на стареене. Между другото пюрето от сладък картоф значително подобрява тена и стяга кожата", казва диетологът.

„Разбира се, както всеки продукт, сладките картофи имат някои недостатъци“, предупреждава специалистът.

Рядко се появява индивидуална непоносимост - подуване, метеоризъм, тежест в стомаха. Експертът съветва бременните жени да бъдат внимателни, тъй като сладките картофи се внасят предимно от чужбина.

"Не е известно с какви химикали са третирани клубените преди транспортирането. Сладките картофи също са нежелателни в диетата на пациенти с улцерозен колит. В допълнение, прекомерната консумация на сладки кореноплодни зеленчуци може да доведе до синдром на раздразнените черва", казва лекарят.

Специалистът допълва, че вкусът на сладкия картоф по-често може да се сравни с моркови и тиква, някои дора дори го сравняват с банан и ядки, а някои улавят вкуса на пъпеш или бадеми.

"По отношение на обикновените и сладките картофи, лекарят допълва, че това наистина са две различни растения, въпреки че хранителният профил на двете култури като цяло е сходен. И двете са богати на въглехидрати, значителна част от които е нишесте. Такива продукти трябва да присъстват в диетата, но само в ограничени количества. Като цяло сладките картофи могат да добавят разнообразие към вашата диета с ползи за здравето. Затова е препоръчително поне да опитате. Може би ще заеме място във вашето хранене", кометира още диетологът. 

Как сънят влияе на риска от диабет?

Важно: Статията е единствено с информативна цел! Предоставената в нея информация не замества балансираното хранене и консултацията със специалист, както и не може да се използва с цел превенция и самолечение!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес