Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези напитки ще ви помогнат да се откажете от кафето

22 февруари 2024, 12:28 часа

Много хора са свикнали да започват деня си с чаша ароматно кафе. Повечето от тях изпиват още няколко чаши кафе през работния си ден, за да се ободрят, да подобрят фокуса си и да улеснят справянето си със задачите.

“В същото време те обикновено забравят, че пиенето на напитката в големи количества е вредно. Кофеинът може да доведе до различни здравословни проблеми. Например до нервност, треперене, стомашно разстройство или безсъние. Затова трябва да се отървете от зависимостта си от ароматна и ободряваща топла напитка”, казва руският ендокринолог д-р Евгений Белоусов. Експертът изброява и напитките, които могат да ви помогнат да се откажее от навика си да пиете ободряващата кофеинова напитка. Списъкът с тях включва билкови чайове, какао и зелен чай. Те могат да бъдат отлична алтернатива на кофеиновата напитка.

Учени: Кафето може да действа като лекарство за този орган

Напитки, които ще ви помогнат да откажете кафето

Лекарят обяснява, че тези напитки ще помогнат за поддържане на жизненост и добро настроение.

По отношене на какаото, лекарят обяснява, че то е питателен и висококалоричен продукт. В 100 грама какаови зърна има 400 kcal.

“Определено ви е гарантиран заряд от жизненост и енергия за целия ден, ако консумирате какао”, казва специалистът.

Той допълва, че тази напитка е естествен антидепресант, тъй като съдържа фенилетиламин. Съдържа витамини (В9 - фолиева киселина, А, В, РР, Е), минерали (цинк, желязо, калий, калций, натрий, фосфор), протеини. Студеното какао бързо възстановява мускулите след спорт или тежка физическа работа и дори превъзхожда специалните напитки, предназначени за спортисти;

Консумацията му помага за производството на ендорфин - "хормона на радостта". Освен това съдържа меланин - пигмент, който предпазва кожата от ултравиолетовите лъчи. Какаото помага за понижаване на кръвното налягане, което помага при хипертония. Съдържа много процианидини (добри антиоксиданти). В някои страни се смята за афродизиак.

“Какаото все още има много полезни свойства. Следователно почитателите на тази напитка са късметлии, защото могат да се насладят не само на любимия си вкус, но и да получат ползи за тялото си. Но помнете: всичко е добро в умерени количества. Не прекалявайте с тази напитка, тъй като какаовите зърна, от които е направена, съдържат пурини – вещества, които участват в метаболитните процеси в организма, но излишъкът им в кръвта може да причини редица усложнения и заболявания. Подхождайте към всичко разумно и ще получите не само удоволствие, но и ползи за здравето”, казва специалистът.

НЕ пийте кафето с това - може да доведе до инсулт и бъбречна недостатъчност

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение, както и като заместител на вече назначеното лечение!

 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес