Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е най-доброто време за прием на магнезий

20 септември 2024, 16:32 часа

Ако планирате да приемате магнезиева добавка, има смисъл да искате да извлечете максимума от нея. Това може да означава да го приемате с храна или дори да го приемате през интервал в сравнение с другите си лекарства. И така, кога е най-доброто време за прием на магнезий?

Още: Съвети от специалисти: Кога е най-доброто време да приемате добавката си с цинк

Подобно на много добавки, тук има известна гъвкавост. Но ако искате да извлечете максимума от него, диетолозите казват, че има няколко неща, които трябва да имате предвид.

Ето какво трябва да знаете за това кога да приемате магнезий, както и какво може да направи добавката за вас на първо място.

Ползи от магнезия

Магнезият прави много за вашето тяло. „Магнезият е четвъртият най-изобилен елемент в тялото след калция, калия и натрия“, казва д-р Дебора Коен. „Магнезият е важен компонент на костите, мускулите, меките тъкани и органи.“

Елементът е кофактор - което означава, че участва в - повече от 300 ензимни реакции в тялото. „Магнезият е отговорен за редица функции в тялото ви, включително регулиране на нивата на кръвната захар, функция на нервите и мускулите, понижаване на кръвното налягане и производството на кости“, казва д-р Кери Ганс.

Кога е най-доброто време за прием на магнезий

Зависи. Като цяло, магнезият не е капризна добавка. Което означава, че не е необходимо да го приемате в точно определено време на деня, за да получите ползи. „Най-доброто време да приемате магнезий е винаги, когато си спомните и след това да го приемате ежедневно“, казва Ганс.

Но може да е добра идея да приемате магнезиевата си добавка с храна, казва Коен. „Приемането на магнезиеви добавки на празен стомах може да причини диария“, посочва тя.

Разбира се, има много различни видове магнезий и всеки е малко по-различен. Това са най-често срещаните, на които вероятно ще попаднете, както и кога да ги приемате.

  • Магнезиев оксид: Това е най-често срещаният вид в добавките. Това е неорганична магнезиева сол, която се образува с йони на магнезий и кислород и се използва за лечение на редица здравословни проблеми, включително главоболие и запек. Някои хора ще го приемат през нощта с храна, за да им помогнат да имат движение на червата, когато се събудят сутрин, казва Кординг.
  • Магнезиев хидроксид: Тази форма се използва за лечение на случаен запек, както и киселинен рефлукс. Магнезиевият хидроксид обикновено е лекарство, което хората приемат, когато имат нужда от него, казва Кординг.
  • Магнезиев глицинат: Това е направено от комбинация от магнезий и аминокиселина, наречена глицин. Обикновено се предлага на пазара, за да помогне за релаксация, сън и настроение, но тези твърдения не са доказани в проучвания върху хора. И все пак Кординг казва, че няма никаква вреда от приемането му преди лягане - и можете да го приемате всеки ден.
  • Магнезиев цитрат: силно усвоима форма на магнезий, обикновено се използва за лечение на случаен запек. Това може да се вземе по всяко време на деня според Кординг. Обикновено причинява движение на червата в рамките на половин час до шест часа след приемането му.
  • От колко магнезий се нуждаете дневно

    Препоръчителният дневен прием (RDI) на магнезий варира в зависимост от фактори като вашия пол и дали сте бременна или кърмите. Въпреки това обикновено се препоръчва възрастните жени да приемат между 310-400 милиграма магнезий на ден, докато възрастните мъже трябва да се стремят към 400-420 милиграма на ден.

    Кой трябва да приема магнезиеви добавки

    Всеки има нужда от магнезий, но хората с определени здравословни проблеми като някои стомашно-чревни заболявания или хипертиреоидизъм могат да се възползват от приема на добавка. И все пак, в повечето случаи е най-добре първо да се съсредоточите върху консумацията на храни, богати на магнезий.

    „Като цяло препоръчвам хората да се опитат първо да получат хранителни вещества от храната“, казва д-р Джесика Кординг. Добавянето на повече храни, богати на магнезий, като тиквени семки, семена от чиа, спанак, фъстъци и едамаме към вашата диета може да помогне за задоволяване на вашите нужди, казва тя.

    Възможни взаимодействия

    Коен препоръчва да се консултирате с Вашия лекар, преди да вземете добавка с магнезий, за да сте сигурни, че няма да повлияе на лекарствата, които приемате, или здравословните проблеми, които може да имате.

    Все пак за повечето хора „дози под 450 милиграма на ден изглеждат относително безопасни“, казва Коен. „Въпреки това, хората с диабет, сърдечни заболявания или бъбречни заболявания трябва да говорят с лекаря си, преди да започнат добавка с магнезий.“

    Най-добрите магнезиеви добавки

    Отново, най-добрият начин да подходите към приема на магнезиева добавка е първо да се консултирате с вашия лекар, казва Кординг. Може първо да проверят нивата на магнезий, за да препоръчат правилната доза за вас.

    Но като цяло Кординг предлага да търсите магнезиеви добавки, които са тествани от трети страни. Тъй като добавките са до голяма степен нерегулирана индустрия, наличието на това обозначение гарантира, че това, което пише на етикета, е това, което всъщност е във вашата добавка, обяснява тя.

    Още: 11 навика от ежедневието, които съсипват очите ви

    Хранителните добавки са продукти, предназначени да допълнят диетата. Те не са лекарства и не са предназначени за лечение, диагностика, смекчаване, предотвратяване или лечение на заболявания. Бъдете внимателни с приема на хранителни добавки, ако сте бременна или кърмите. Също така внимавайте с даването на добавки на дете, освен ако не е препоръчано от техния лекар.

    Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

    Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес