Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: 6 признака, че ядете твърде много протеини

08 август 2024, 10:25 часа

Всички сме чували, че диетите с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати могат да помогнат за отслабване, но наистина ли са полезни за вас? Въпреки че тялото ви несъмнено се нуждае от протеини, за да функционира, възможно е да консумирате твърде много протеини.

Още: Специалисти съветват: Това е най-добрият хляб за диабетици

Протеинът е основно хранително вещество, съставено от химически градивни елементи, известни като аминокиселини. Вашето тяло се нуждае от хранителни протеини, за да изпълнява основни функции, най-важното е създаването и поддържането на всяка клетка в тялото, включително тези в мускулите, костите и тъканите.

Яденето на широка гама от храни, които комбинират нетлъсти източници на протеини с въглехидрати, здравословни мазнини, фибри, витамини, минерали и достатъчно вода, се счита за оптимално за здравето. Балансът, а не прекаленото разчитане на някое хранително вещество като протеин, е ключов, казват лекарите.

„Важно е да коригирате приема на протеини, за да съответства на начина ви на живот и други нужди от хранителни вещества, като се уверите, че тялото ви получава това, от което се нуждае, без да прекалявате“, казва доктор Крис Мор, регистриран диетолог.

Чудите се колко точно е твърде много и какви проблеми може да причини? Прочетете, за да научите шестте признака, че ядете твърде много протеини.

От колко протеин всъщност се нуждаете

Количеството протеин, от което се нуждаете, зависи от вашата възраст, пол, тегло и ниво на активност, обяснява д-р Радж Дасгупта специализиран по вътрешни болести, пулмология, интензивни грижи и сън.

„Като цяло възрастните се нуждаят от около 0,8 грама протеин на килограм телесно тегло. Спортистите и много активните хора може да се нуждаят от повече, около 1,2 до 2,0 грама на килограм. По-възрастните хора и тези, които се възстановяват от заболяване, може също да се нуждаят от повече протеини, за да останат здрави,“ казва той.

Получаването на твърде малко протеин също може да причини заболявания, отбелязва Дасгупта. „В краткосрочен план може да се почувствате уморени, да имате мускулна слабост и/или отслабена имунна система“, казва той. „С течение на времето хроничният протеинов дефицит може да причини загуба на мускули, нарушен растеж и развитие при децата и оток (задържане на течности).“

Мор добавя, че е особено важно за по-възрастните хора да ядат достатъчно протеини, за да поддържат мускулната сила, да предотвратят инфекции и да насърчават цялостното здраве.

Въпреки това, когато вашата диета включва повече от два грама протеин на килограм телесно тегло на ден, може да се появят симптоми на различни заболявания.

  • Проблеми с бъбреците

Според Дасгупта, ако вече имате бъбречно заболяване, спазването на диета с високо съдържание на протеини може да влоши бъбречната ви функция, тъй като тялото може да не е в състояние да се отърве от всички отпадъчни продукти, свързани с протеините.

Всъщност някои скорошни изследвания показват, че дори тези без предишна увредена бъбречна функция могат да изпитат симптоми на заболяване на бъбреците. Проучване от 2020 г., свързва диетите с високо съдържание на протеини с повишената честота на de novo (новопоявило се) хронично бъбречно заболяване (CKD).

  • Дехидратация

Един от начините, по който изобилието от протеини влияе върху бъбречната функция е, че може да ви накара да уринирате по-често. Когато тялото ви навлезе в кетоза, метаболитно състояние, белязано от повишени нива на кетонни тела в кръвта или урината, това също може да доведе до дехидратация или електролитен дисбаланс. Когато това се случи, може да се наложи да увеличите приема на вода.

  • Сърдечно заболяване

Здравето на сърцето ви също може да пострада, когато ядете повече протеини, отколкото ви е необходимо, сочат някои изследвания.

„Диетите с високо съдържание на протеини, особено тези с много червено и преработено месо, могат да увеличат риска от сърдечни заболявания поради повече мазнини и холестерол“, казва Дасгупта.

Всъщност проучване от 2024 г., установи, че консумацията на повече от 22 процента от дневните ви калории от протеини може да увеличи риска от атеросклероза. Това е, когато артериите се удебеляват или втвърдяват поради натрупване на плака във вътрешната им обвивка.

  • Хранителен дефицит или дисбаланс

Постните източници на протеини са важна част от всяка балансирана диета, но получаването на твърде много протеини може да доведе до хранителен дефицит или дисбаланс.

„Протеинът е много засищащ и с фокус единствено върху протеина, той може да измести други богати на хранителни вещества храни като качествени въглехидрати и мазнини“, обяснява Мор. „Това в крайна сметка може да доведе до риск от липса на достатъчно други хранителни вещества като фибри, витамини и минерали, което може да повлияе на цялостното здраве.“

  • Стомашно-чревно разстройство

Излишният протеин - особено ако го ядете вместо други хранителни вещества - също може да причини стомашно-чревно разстройство. Това може да бъде под формата на гадене, диария, лошо храносмилане, запек и храносмилателен дискомфорт, казват експертите.

  • Лош дъх

Постоянното ядене на прекомерни количества протеин във вашата диета също може да доведе до лош дъх.

Според проучването "високият хранителен прием на протеин може да доведе до по-високи нива на урея и други азотни отпадъчни продукти." Тъй като тялото разгражда протеина по време на храносмилателния процес, то произвежда амоняк, ако има излишък на урея, което води до неприятна миризма.

Още: Високо кръвно налягане: Ето как влияят доматите

Говорете с вашия лекар или диетолог, за да научите повече за постигането на правилния хранителен баланс, включително как да получите точното количество протеин за вашето тяло.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес