Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е най-добре да ядем за обяд, ако сме на работа?

21 март 2024, 08:20 часа

Един от винаги актуалните въпроси по време на работа е: какво да обядваме по време на обедната почивка - особено ако в работата няма добра столова?

Д-р Жоана Бернардо дава някои съвети по този въпрос:

Най-трудно е за онези работници и служители, които са решили да се хранят здравословно: как да се придържат към такова хранене, ако редовният обяд в закусвалня не предлага избор в съответствие с техните хранителни предпочитания; а машината с чипс, сладкиши и газирани напитки, кой знае защо, не продава моркови, целина и варено постно месо?

Още: Колко калории има в една ябълка

Изходът от подобна ситуация е само един: пригответе диетичен обяд в дома си и го носете със себе си на работата. Но какъв да бъде той? Ето някои съчетания и рецепти, комбинирани според правилата на популярни диети, които са лесни за приготвяне, вкусни за ядене и лесни за носене със себе си на работа.

Диетата на Дюкан

Диетата на френския диетолог Пиер Дюкан включва четири етапа, от които първите два са толкова строги, че е препоръчително да ги спазвате съвсем кратко време. На първия етап можете да ядете само белтъчини (не повече от седем дни), на втория - протеини и зеленчуци.

Едва на третия етап можете да добавите плодове и млечни продукти в диетата.

Още: Колко калории има в един банан

Носете със себе си на работа пилешки гърди, задушени в малко вода с подправки или печени на скара. Преди всичко наблягайте на варени зеленчуци и салати, а за междинна закуска хапвайте целина и моркови – пък, когато ви омръзне всичко това, включвайте пилешките гърди със зеленчуци.

Средиземноморска диета

Тази хранителна система е предназначена не толкова за хората, които желаят да отслабнат - колкото за онези, които искат да бъдат здрави, да предотвратят риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и да укрепят имунната си система.

Средиземноморската диета се основава само на здравословни храни. Рибата и морските дарове, растителните масла и ядките са богати на ненаситени мастни киселини. Зеленчуците и плодовете съдържат фибри, витамини и глюкоза. Във ферментиралите млечни продукти има пробиотици, необходими за нормалната чревна функция, и калций. Бобовите растения съдържат минерали, протеини и фибри. Пълнозърнестите храни са сложни въглехидрати, които осигуряват дълготрайна енергия.

Още: Как да контролираме теглото си в зависимост от възрастта

Тези, които се придържат към тази система, се опитват да ядат местни натурални ястия и да избягват бързите закуски. Това означава, че дори когато обядвате в работата, трябва да намерите възможност да се отдръпнете от компютъра поне за половин час и да се нахраните в компанията на приятелски настроен колега. Храната трябва да носи радост.

Диета "Зона"

Авторът на тази необичайно разумна диета, американският биохимик Бари Сиърс, твърди, че храната е като лекарство: за да се чувствате добре, трябва да приемате определена доза на определени интервали.

Според автора на „Зоната“ правилният хранителен режим включва три пълноценни хранения и две междинни закуски, като диетата трябва да се състои от 40% въглехидрати, 30% белтъчини и 30% мазнини.

Още: Най-често срещаните грешки в пролетната диета

Мазнините биват „лоши“ и „добри“. Например, тлъстото червено месо и яйчените жълтъци е желателно да се избягват. Докато растителните масла, ядките и авокадото, напротив, са добре дошли.

Препоръчително е да се въздържате от сладки нишестени зеленчуци и плодове - царевица, банани, грозде. Количеството храна се измерва на око: например, размерът на белтъчната порция трябва да е равен на собствената ви длан.

Идеалният обяд представлява според Бари Сиърс е парче постно месо (птиче или риба), порция зеленчуци, супена лъжица зърнени култури (да речем, кафяв ориз) – всичко това полято със зехтин или поръсено с кубчета авокадо. За една седмица на такава диета можете да свалите половин килограм.

Внимание! Статията е само с цел сведения и информация. Не се самолекувайте и винаги търсете компетентен медик-специалист!

Източник: Тук

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес