Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се отървем от болките в коленете?

28 август 2022, 12:26 часа

Болките в коленете може да бъдат облекчени чрез подръчни домашни средства като слагане на лед, упражнения за укрепване на мускулите на коляното, масажи. Но все пак, ако болката не изчезне в срок максимум до 5 дни, най-важното да се проведе консултация с ортопед с цел извършването на изследвания, които да помогнат за изясняване на причината и да се назначи употребата на необходимите лекарства.

Ето мнението на д-р Марсела да Коща Пинейро, специалистка по травмато-ортопедична и дермато-функционална физиотерапия.

Болка в коленете може да се породи като следствие от няколко ситуации: нараняване на менискуса, в резултат на изкълчване, остеоратрит, разкъсване на връзки, промяна в пателата (колянното капаче), наличие на кисти, тендинит (увреждане на сухожилията). Важно е причината да бъде изяснена, за да се определи най-доброто лечение – за него може да се окажат нужни физиотерапия, медикаменти, а в отделни случаи и хирургическа операция.

Някои възможности за облекчаване на болката в коляното с подръчни средства са следните.

1. Поставете лед.

Полагането за приблизително 15 минути на лед върху болезненото място може да помогне за облекчаване на болката и намаляване на подуването. Практикува се от 2 до 3 пъти на ден, примерно сутрин, обед и вечер. При полагането на леда е важно да се подходи внимателно, за да не се „обгори“ кожата – за целта ледът се обвива в плат, преди да се сложи върху локализираното болезнено място.

2. Направете масаж.

Масажирането на коляното с противовъзпалителен гел или мехлеми също може да се окаже полезно в борбата с локализираната там болка. Масажирайте, докато гелът или мехлемът се абсорбират напълно от кожата. Облекчаването по този начин на болката може да продължи приблизително до 3 часа, така че можете да прилагате такива средства 3-4 пъти на ден.

Излекувайте болните колене с този домашен мехлем!

3. Използвайте наколенка.

Поставянето на наколенка може също да бъде полезно за щадене на ставата, като гарантира повече стабилност и балансиране на различните напрежения в колянната област. Наколенката се поставя след душ, може да се носи така цял ден и да се свали само преди сън. Важно е да е плътно прилепена към кожата, за да окаже търсения ефект. Използването на хлабава, широка наколенка не носи очаквания резултат.

4. Постурален дренаж.

При подуто коляно, може също така да се приложи постурален дренаж. Той звучи сложно, но е нещо просто и елементарно. За да го направите, легнете в легло или на диван, като поставите краката си по-високо от торса. Под тях сложете възглавница, с нея ще ви е по-удобно. Това спомага за разсейване (дренажиране) на излишните течности, които евентуално са се натрупали в колянната област.

5. Правете упражнения.

Разтягащите упражнения също може да спомогнат за отслабване на болките в коляното. За целта трябва леко да разтегнете крака, който ви боли, като го опънете назад - но внимавайте да не се напрягате прекалено много! Облягайте се на стол, за да не паднете!

Пет храни, които помагат на коленете

Медицински средства при болки в коляното.

Средствата за облекчаване на болките в колянната област трябва да бъдат определени и назначени от ортопед в зависимост от това, доколко са интензивни болковите симптоми. Обикновено преди да определи необходимото лекарство, лекарят извършва дадени изследвания, например с ядрено-магнитен резонанс, ултразвук или рентген, за да идентифицира причината за болката в коляното.

Противовъзпалителните средства може да бъдат подходящи за лечение и облекчение на симптомите. Прилагат се и аналгетици (обезболяващи средства) за спадане нивото на болката, които обаче се използват единствено и само според медицинските препоръки. В отделни случаи може да се препоръча физиотерапия или операция, в зависимост от причината за болката.

Внимание! Статията е информативна и не е упътване за самолечение. За компетентен съвет потърсете лекар!

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес