Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 причини да хапвате тиквени семки всеки ден

16 ноември 2020, 18:58 часа

Тиквените семки са изключително полезни. Те съдържат големи количества цинк, желязо и магнезий, които са изключително важни за правилното функциониране на организма ни. Само една порция от семки ни осигурява до 42% от дневната нужда от тези хранителни вещества.

1. Високо съдържание на антиоксиданти. Тиквените семки съдържат каротеноиди и витамин Е. Тези антиоксиданти облекчават възпаленията в тялото и дори предотвратяват заболяванията.

2. Богати са на здравословни мазнини. Тиквените семки са едни от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини. Те ще ви предпазят от сърдечни заболявания и намаляват риска от втвърдявания на артериите.

3. Контролират нивата на кръвната захар. Ако хапвате тиквени семки си осигурявате сигурна превенция срещу развитието на диабет тип 2. Семките регулират нивата на инсулина и предпазват органите от последиците от болестта.

4. Подсилват имунитета. Тиквените семки помагат на тялото да се бори с бактериите и вирусите, но за разлика от други ядки не причиняват алергии.

5. Помагат за по-добър сън. Заради високото съдържание на L-триптофан – аминокиселина, която се преобразува в серотонин, ако хапвате тиквени семки не просто ще си осигурите здрав сън, но и ще избегнете депресивните състояния.

 

Вероника Чанева
Вероника Чанева Отговорен редактор
Новините днес