Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето от какво да пазите бегонията при отглеждането й през зимата

21 декември 2022, 19:45 часа

Дългият цъфтеж, красотата на бегониите и фактът, че има такова разнообразие от видове, че може да откриете подходящите за всеки дом и всяко място в градината ви, правят това цвете толкова предпочитано. Факторът цена също не е за пренебрегване, а бегониие са достъпни цветя. Ако обаче не знаете много за бегонията и отглеждането ѝ през зимата, вероятно ще откриете, че тя е погинала и няма да ви радва и през следващата година. За разлика от кокичето например, което можете смело да оставите след като прецъфти да си стои луковичката му в градината, бегонията изисква специфични грижи. Вижте какви.

Как да се грижим за бегонията?

Бегонията и отглеждането ѝ през зимата

Когато бегонията прецъфти в късната есен и започне първото по-сериозно застудяване, премахнете изсъхналите листа и стебло и извадете грудките от почвата. Те ще зимува на сигурно в сандъче в стая, която е хладна, не се отоплява, но не е и студена. Грудките няма да зимуват в земята в двора или в саксиите на терасата, защото няма да оцелеят.

Преди да позиционирате грудките в зимния им дом, почистете ги и ги оставете да завехнат. 1% разтвор на меден оксифлорид е изключително полезен за тях за третиране, докато чакате завяхването и след почистването им. В сандъчето следва да няма пръст, а дървени стърготини, които държат и запазват топлина през студената зима. Пъпките на грудките следва да са нагоре, но покрити със стърготините. Ако нямате стърготини, пясък ще ви свърши същата работа. И отново грудките следва да са покрити с пясъка.

За да се радвате на красива цъфтяща БЕГОНИЯ, направете ТОВА

Следвайки тези правилни и простички стъпки, свързани с бегонията и отглеждането ѝ през зимата, ще съхраните грудките непокътнати и ще се радвате на красивото цвете отново през пролетта.

Бегонията след зимата

Когато снеговете окончателно отстъпят място на пролетта и слънцето сгрее земята, е време да върнете бегонията в градината или в саксиите в зависимост от това къде предпочитате да я отглеждате. Не пропускайте, че има сортове за саксии, за стайно отглеждане и такива за бордюри в двора и се съобразете с вида на вашите растения. Обикновено подходящ за целта е месец март освен ако не е прекалено студен или вашето местоположение не е прекалено високо в планината и все още пролетта да е мираж при вас. Ако е така, отложете с месец. Грудките се изваждат от зимното им убежище, почистват със сухо от дървените стърготини или пясъка и посяват така, както сте го направили първия път. Това е всичко, което следва да знаете за бегонията и отглеждането ѝ през зимата, за да се наслаждавате на нея отново цяла година.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес