Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 начина да се отървете от листните въшки без отрова

20 септември 2024, 19:53 часа

През дъждовния сезон всички забелязваме повишено присъствие на листни въшки по цветя, билки и други култури.

Днес ви представяме 7 ефективни начини да се отървете от тях:

1. Физическо отстраняване на листни въшки

Това се прави в самото начало, ако забележите малък брой заразени листа от растението. Вземете ръкавици и четка и ги използвайте, за да премахнете вредителите от растението. Ако откъснете няколко заразени листа, не забравяйте да ги поставите в кофа със сапунена вода, за да унищожите напълно листните въшки.

Вижте още: Само с 2 съставки: Най-добрата домашна тор за краставиците, която ще удвои реколтата ви

2. Като воден поток

Въпреки че този метод е проблематичен, тъй като силна струя вода може да увреди чувствителните растения. Въпреки това, този метод е успешен за премахване на въшки от силни дървета.

3. Сапун

Вземете няколко капки препарат за съдове и разредете с вода. Напръскайте сместа върху заразените растения, като внимавате да напръскате и под листата, където често се крият яйца на листни въшки. Сапунената вода трябва да унищожи восъчната, защитна част, която вредителите са направили, и те ще умрат. Но внимавайте, тази смес ще убие и полезните насекоми, поради което не трябва да я прилагате често.

Избършете листата на растението с парче памук, напоено със спирт. Така ще премахнете ларвите от листата. След това измийте растението с хладка вода.

4. Етерични масла

Направете смес от равни части масло от мащерка, червен пипер, карамфил и розмарин. Поставете 4 до 5 капки във вода, след което поставете всичко в пулверизатора. Напръскайте добре заразените растения. Тази смес успешно ще премахне листни въшки, но също така ще убие техните яйца.

5. Полезни насекоми

Ако имате калинки във вашата градина, знайте, че те ядат растителни въшки. Има дори възможност да закупите тези полезни насекоми и да ги пренесете в градината. Където има калинки, няма листни въшки. Пеперудите имат същия ефект върху листни въшки. 

Вижте още: 8 ефективни начина да се отървете от охлювите от градината си

6. Малки птици

Малките птички като врабчетата успешно ще премахнат листните въшки от вашия двор. Ще ги привлечете, ако им оставите трохи от храна, но и ако им осигурите жив плет или храст хортензия, в който да си почиват.

7. Листни въшки не обичат силни аромати

Засадете чесън, див лук и други растения със силна миризма и растителните въшки няма да са ваш проблем.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес