Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо ябълката спира да расте след 4 години?

20 септември 2024, 14:19 часа

Градинарите често се сблъскват с проблеми, за които може да не знаят причините - един от тези проблеми е спирането на растежа на ябълката след 4 години. Всеки градинар трябва да знае какви причини могат да доведат до това.

 Защо ябълковото дърво не расте?

Една от основните причини е, че сортът не е предназначен за вашата географска ширина. Тоест, ако разсадът е предназначен за засаждане в южните райони, в умерената зона той ще расте много слабо и може да не очаквате никакви плодове от него.

Колко грама захар има в една ябълка - отговор от лекар

Втората причина е, че подпочвените води са твърде близо до кореновата система на растение. Това ниво не трябва да надвишава три метра, в противен случай ще трябва да подрежете и да отглеждате плодното дърво под формата на компактно растение с височина до 2,5 метра.

Трето, на растението може да липсва азот, тъй като именно този елемент е отговорен за растежа на зелената маса. Неправилната резитба също води до забавяне на растежа на овощното дърво, така че е важно да се извърши навреме и при спазване на всички правила.

За да могат ябълковите дървета да достигнат максималната си продуктивност и да дадат добра реколта, те се нуждаят от подходяща грижа.

Една от точките на такава грижа е есенното подрязване на ябълковото дърво, което се извършва, за да се поддържа дървото в здраво състояние и да има положителен ефект върху короната.

Подрязването през есента е необходимо за:

  • придаване на красива форма на короната на ябълковото дърво - започва от периода на разсад и продължава през целия жизнен цикъл на дървото;
  • укрепване на нови клонове;
  • запазване на необходимата сила на клоните през зимата; така че младите клони да могат да заменят старите;
  • с настъпването на пролетта растежът на дърветата се подобрява.

Ако подрязването на дърво през есента е извършено неправилно, това е изпълнено с последствия - растението започва да се храни лошо, което се отразява на качеството и количеството на плодовете.

През есента резитбата се извършва, когато потокът от сокове на дърветата спре. Правилата за подрязване са както следва:

  • Използвайте стълба или застелете найлонов филм върху почвата около дървото. Това трябва да се направи, за да сте сигурни, че няма да прекъснете кислорода до корените на дървото, като утъпчете около него влажната почва и я уплътните.
  • Първо отстранете големите счупени или сухи клони.
  • След това премахнете най-слабите клони сред тези, които са разположени твърде близо един до друг.
  • Отрежете клоните, които растат под твърде остър ъгъл.
  • Всички разрези по време на резитбата, трябва да бъдат третирани със специални средства.
  • Всички отсечени клони трябва да се съберат или изгорят.

Защо листата на ябълката пожълтяват?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес