Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кара-Мурза призова за повече "животоспасяващи“ размени на затворници

20 септември 2024, 21:02 часа • 546 прочитания

Руски дисидент, освободен от сибирски затвор при размяна на затворници, призова за повече такива "животоспасяващи операции“. Това предаде Пи Ей Мидия, цитирана от БТА.

Владимир Кара-Мурза, който има двойно гражданство – руско и британско, беше освободен заедно с още 15 души, сред които западни журналисти и други руски дисиденти, на 1 август при най-мащабната размяна на затворници с Русия от времето на Студената война.

Дотогава той беше прекарал повече от две години в ареста заради противопоставянето си на руския президент Владимир Путин и войната в Украйна, след като беше арестуван през април 2022 г. и вкаран в затвора за 25 години през 2023 г.

Още: Кара-Мурза: Путин трябва да изгуби войната в Украйна и уважението, с което се ползва

На пресконференция в Уестминстър Кара-Мурза призова западните правителства да продължат с размяната на повече затворници, като заяви, че всяка сутрин се събужда и всяка вечер си ляга с мисълта за дисидентите, останали в руските затвори.

Той каза: "Не трябва да спираме, не трябва да се успокояваме, не трябва да се отпускаме, докато не изведем останалите".

Запитан дали се опасява, че това може да насърчи Путин да вземе още заложници, Кара-Мурза заяви, че руският президент при всички случаи ще продължи да затваря хора, "защото той се страхува от истината".

Като твърди, че размяната на затворници на 1 август е спасила "16 човешки души" от "ада на руските затвори", той добавя: "Това не беше размяна на затворници, а животоспасяваща операция и трябва да гледаме на нея по този начин.“

Още: Дмитрий Медведев заплаши разменените руски политически затворници

Пресконференцията на Кара-Мурза беше след среща с премиера Киър Стармър и външния министър Дейвид Лами на "Даунинг стрийт", на която той отправи призив за повече размени на затворници. Кара-Мурза подчерта, че не трябва да се позволява на Путин да спечели в Украйна или да си осигури "спасяващ репутацията му изход".

Руският опозиционер благодари на Лами за това, че е защитавал каузата му като външен министър в сянка, и подчерта, че ще се срещне с бившия външен министър Дейвид Камерън, за да му благодари за усилията.

„Дълбоко съм благодарен за това. Не знам какво се е случвало или не се е случвало зад кулисите, но за мен най-важната работа всъщност не е зад кулисите, а навън, в публичното пространство", посочи Кара-Мурза.

Още: След размяната: Стана ясно къде е най-големият жив опозиционер на Путин (ВИДЕО)

„Защото, ако не се говори за затворниците, ако не се казват имената им, ако не се показват лицата им, никога няма да има размяна и преговори.“

Гледайки към бъдещето, Кара-Мурза заяви, че руското правителство няма да издържи, но крахът му ще бъде бърз и западните правителства трябва да са готови да се възползват от възможността да помогнат за създаването на свободна и демократична Русия.

Той заяви: "Твърдо и дълбоко вярвам, че ако някога искаме да видим Европа, която цялата е свободна и в мир със себе си, това ще бъде възможно само с демократична Русия.“ 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес