Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако искате богата реколта домати през ноември, засадете ги така

20 септември 2024, 20:20 часа

Истинските градинари знаят, че доматите се засаждат дълбоко и само така могат да устоят на всички болести и неблагоприятни климатични условия.

Вижте още: 7 начина да се отървете от листните въшки без отрова

Има два правилни начина за засаждане на устойчиви на болести домати и те включват:

Странично засаждане

Това може да изглежда странно, но има добро обяснение.

Доматите трябва да се садят дълбоко , защото когато става дума за тях - всичко е в корените!

Доматът пуска корени навсякъде, където е заровено стъблото му. Веднага щом стръкът на домата докосне земята, от него ще поникнат бели мънички коренчета. Чрез корените доматите (като всяко растение) вземат от почвата необходимото за растеж и развитие.

Колкото по-дълбоко заровите доматен разсад, той ще развие по-голям и по-силен корен. Колкото повече корени има, толкова повече хранителни вещества и вода ще може да поеме доматът. Допълнителните корени ще помогнат на растението да остане изправено под натиска на вятъра.

Ако рано засадите доматите дълбоко в земята, те ще останат непокътнати, защото почвата ще ги предпази от студено време.

На каква дълбочина трябва да се засади разсад от домати?

Градинарите казват, че до две трети от едно доматено растение трябва да бъде в земята, за да позволи на растението да развие силни корени.

Първо измерете растението, за да сте сигурни, че сте изкопали достатъчно голяма дупка, преди да го засадите - вероятно ще бъде по-дълбока, отколкото си мислите. Най-доброто време за засаждане на разсад от домати е, когато порасне до около 15 до 30 сантиметра.

Премахването на долните листа и стъбла не е важно - те могат просто да бъдат с останалата част от растението. Можете обаче да ги премахнете, ако това ще улесни засаждането.

Уверете се, че почвата не е твърда или уплътнена. Новата коренова система няма да може да расте и да проникне през уплътнената почва, поради което процесът на дълбоко засаждане е напразен.

Първо изкопайте почвата, докато стане рохкава, а след това можете да добавите компост.

Засаждане

Има два метода за дълбоко засаждане на домати : методът на дупка и методът на изкопа за странично засаждане.

Вижте още: Само с 2 съставки: Най-добрата домашна тор за краставиците, която ще удвои реколтата ви

Методът на дълбоките дупки

Методът с дълбоки дупки е най-често срещаният, но може да бъде труден в уплътнена почва. Дупката трябва да е достатъчно дълбока, за да влезе по-голямата част от стъблото, до малко под горния набор от листа.

Метод на окоп - странично засаждане

Методът на изкопа е идеален, ако почвата ви е малко уплътнена или ако не можете да изкопаете достатъчно дълбока дупка, за да побере цели две трети от доматеното растение.

Канавката трябва да е дълбока около 15 сантиметра, с дължина, съответстваща на две трети от височината на доматеното растение. Поставете доматеното растение настрани под лек ъгъл, така че горните листа да са открити, запълвайки почвата около стъблото.

Растението ще се коригира с времето, като расте към слънцето. Подпори, като греди или стъбла, ще помогнат на доматите да растат изправени.

Когато използвате метода на засаждане в окоп, или изчакайте растението да порасне изправено, преди да поставите подпори като клетка, или поставете кол до хоризонтално стъбло и изчакайте да се изправи, преди да го вържете за кола.

Поливане

Когато садите домати, от вас зависи да ги полеете добре. Доброто поливане насърчава корените да растат и да се разпространяват надолу - това е точно, което искате да се възползвате от дълбокото засаждане на домати. Не забравяйте да поливате добре през вегетационния период, за да поддържате силна и здрава коренова система.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес